hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Felforgathatja az egészségügyet a fizetős orvosválasztás

Darázsfészekbe nyúlhat az egészségügyi kormányzat, ha a gyakorlatban is megpróbálja megvalósítani a fizetős orvosválasztás ötletét – írja a NOL.

Az ötlet megvalósításának számos olyan előfeltétele, illetve következménye lehet, ami mélyen belehasítana az egészségügy szövetébe, érdekeket sértene és átírná a működési rutinokat.  A lap felidézi a veszprémi kórház esetét, hol egyszer már – a szülések esetében – megpróbálták legálissá és szabályozottá, átláthatóvá tenni a fizetős orvosválasztást, de az egészségbiztosítási felügyelet akkor azt a tervet elgázolta.

Rácz Jenő a kórház igazgatója akkori kudarcuk ellenére ma is azt gondolja, hogy a helyzet rendezése elkerülhetetlen. Addig ugyanis minden rendben van, amíg a szülést az vezeti le, aki éppen a normál munkaidejét tölti a szülőszobán. Ám ha valaki szolgálati időn kívül kíséri be a páciensét, máris tisztázatlan, hogy az orvos milyen jogi státuszban tartózkodik a kórházban: az adott pillanatban milyen alá- és fölérendeltségi viszony érvényesül, utasíthat-e bárkit is bármire? Ki felel a munkájáért? A kórházé vagy esetleg a magánbiztosítójáé-e a kockázat? Ha pedig a kórházé a felelősség, akkor az intézmény miért nem részesül az orvos extra bevételéből, miközben az illető a kórház erőforrásait használja? Azaz a rezidensek orvosválasztásról szóló javaslata aktuális és régóta rendezendő tabukat feszegetszűri le Rácz Jenő a nol.hu-n, egyúttal jelezve, hogy a fizetős orvosválasztás önmagán messze túlmutatóan felforgathatja az egészségügyet, ha következetesen akarják bevezetni,  s nem csupán a vizitdíjnak akarnak adni egy még nem kompromittálódott nevet.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink