hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Felmérés készült a hálapénzbevételről

Majdnem 17 milliárd forintot költött borravalóra, illetve hálapénzre tavaly a lakosság a KSH Háztartási Költségvetési és Életkörülmény Adatfelvétele szerint – számol be a VG.hu.

A borravalóval szinte azonos összegűre, 8,3 milliárd forintra becsülte a felmérés alapján a KSH a hálapénzre 2014-ben kifizetett összeget. Ez 1998-ban (amikor utoljára készült ilyen felmérés) még csak 3 milliárd forint volt, ami nominálértéken háromszoros, de reálértéken is 18 százalékos növekedés. Tizenhat éve és most is jövedelmünk majdnem ugyanakkora részét 0,09, illetve 0,08 százalékát fizettük ki hálapénzre. A kórházi orvosok becslések szerint 4,1 milliárd forintnyi különjövedelemre tettek szert ily módon, a házi- és szakorvosok 2,5 milliárdra, a fogorvosok 1,1 milliárdra, míg az ápolóknak, asszisztenseknek és műtősöknek alig több mint félmilliárd jutott.

Mivel a borravaló után nem kell szja-t fizetni, 2012-től pedig nem kell bevallani sem, nem tudni, vajon a becsült adatok mennyiben felelnek meg a valós kiadásoknak, illetve bevételeknek. A hálapénz elvileg adóköteles bevétel, csakhogy a bevallásokban nem így, hanem „egyéb bevételként” kell feltüntetni, így a NAV sem azt nem tudja, hogy mennyien, sem azt, hogy mennyit tesznek ily módon zsebreolvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink