hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Felpántlikázták a védőnők pénzét

Akár bruttó 30-35 ezer forintot is kaphatnak a védőnők, miután a Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló kormányrendelet módosítása.

Korábban attól tartottak, hogy mire a védőnők megkapják, nettó 2-4 ezer forint marad csupán abból a 2 milliárd forintból, amelyet januárig visszamenőleges hatállyal, augusztusban utalt el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a szolgálatokat fenntartó önkormányzatok számlájára. Mindez azonban megváltozott, hiszen a Magyar Közlöny 130. számában megjelent a kormány 258/2016 (VIII.31) számú rendelete, amellyel módosította „Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) kormányrendeletet”.

Ennek értelmében az önkormányzatoknak a védőnők bérére kell fordítaniuk a pontfinanszírozási többletet, ami azt jelenti, hogy akár bruttó 30-35 ezer forintos bérkiegészítést kapnak a védőnők, az adók és járulékok levonása után ennek az összegnek kicsivel több, mint a fele jut el a dolgozóhoz. Hasonlóan járt el a kormány, mint 2012-ben, amikor szintén pántlikázta a finanszírozási többletet, hiszen az önkormányzatok nem minden esetben juttatták el a védőnőkhöz az akkori, béremelésre szánt finanszírozási többletet sem.

Ahogyan korábban, úgy most sem épül be ez az összeg a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alá sorolt védőnők alapfizetésébe, hanem – a korábbi finanszírozás kiegészítések mellett immár harmadikként – külön soron szerepel a fizetési papírokon. Különbség is adódhat az egyes szolgálatok között, hiszen a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező szolgálatok pontfinanszírozását az ellátottak száma határozza meg. A területi védőnők maximum 750, míg az iskolavédőnők maximum 1000-1200 pontot teljesíthetnek, ha azonban az ellátottak száma alacsonyab, a finanszírozott pontok száma is kevesebb.

A kormányrendelet a januárig visszamenőleg kifizetett, augusztusban egy összegben bevételezett pénzre és az ezután érkező pontfinanszírozás-különbség összegére (ami 52 Ft többlet/pont) egyaránt vonatkozik.

A védőnői szervezetek egyébként továbbra is azt szeretnék, hogy kollégáikra is vonatkozzon a szeptember 1-je óta hatályos szakdolgozói bértábla.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés