hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Fogfehérítés: szépség áldozatokkal

A fogak szépészeti célú fehérítése mára az egyik leggyakoribb fogászati rutinbeavatkozássá vált, olyannyira, hogy (az otthon használatos szereknek köszönhetően) olykor már fogász sem kell hozzá. Bár az eljárások és a készítmények reklámjai mindig a kockázatmentességet hangsúlyozzák, némi utánjárással kiderítettük, hogy a fogfehérítésnek igenis vannak végiggondolandó kockázatai.

– Annak az állításnak, amely szerint a fogorvosok azért nem javasolják sosem a patikában vagy az interneten kapható otthoni fogfehérítő készletek használatát, mert féltik a saját üzletüket, kétségkívül van valóságalapja, de azért a helyzet nem enynyire egyszerű – szögezi le dr. Nagy István, aki egy vidéki nagyváros fogászati magánklinikáján maga is foglalkozik fehérebb fogakra vágyó páciensekkel. Szerinte a szakemberek „jobb helyeken” nem utasítják el kategorikusan az otthoni fogfehérítést sem, ám egy előzetes szakorvosi kontrollhoz és konzultációhoz ilyenkor is ragaszkodnak.

Először is fel kell mérniük a fogak és az íny állapotát, az erős oxidálószernek számító fehérítők ugyanis a szuvas fognak kifejezetten ártanak, és a sorvadt, sebes vagy érzékeny ínynek sem tesznek jót. (Az ínysorvadás egyébként is ok a fehérítés elhalasztására vagy mellőzésére: a kilátszó fognyakban komolyabb kárt is tehet az oxidálás). És körbe kell nézniük a szájban, hogy nincs-e ott más olyan probléma, ami a fogfehérítést ellenjavalttá teszi – olvasható a többi közt a Népszabadságban.

Hargitai Miklós
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés