hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Folyik tovább a háziorvosi aláírásgyűjtés

A praxisokban dolgozók bérkiegészítésének ügyében tovább gyűlnek a háziorvosi és alapellátó fogorvosi aláírások – értesült a MedicalOnline.

Mint arról a MedicalOnline-on elsőként beszámoltunk, a háziorvosok számára kötelezően elrendelt online időpontfoglalásról szóló rendelettervezet ellen, valamint a 18 százalékos szakdolgozói béremelés külön soron való utalása érdekében kezdett aláírásgyűjtésbe Keczéry Attila zuglói háziorvos egy héttel ezelőtt. Csütörtökig több mint 1700 kolléga adta nevét és pecsétszámát a petícióhoz.

Ennek nyomán csütörtökön délután Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy a tárca nem kívánja a háziorvosok számára kötelezővé tenni az időpontfoglalást a beutaló nélküli járóbeteg-ellátásokra, ez csak egy lehetőség.

Üdvözölte a döntést a petíciót kezdeményező Keczéry Attila, aki azonban lapunk megkeresésére azt is elmondta: a szakdolgozói bérekkel kapcsolatban tovább gyűjtik az aláírásokat. Ugyanis továbbra is szeretnék elérni, hogy a 18 százalékos béremelésre kapott összeg ne a megemelt praxisfinanszírozással, szabadon felhasználható összegként, hanem külön soron, „pántlikázva” érkezzen meg a praxisokhoz. Péntekig egyébként 1802 alapellátó csatlakozott a beadványhoz, amelyet be is nyújtottak a vonatkozó rendelet társadalmi egyeztetése során a BM-nek, valamint eljuttatták a kollegiális vezetőiknek is, azt kérve, hogy ezt az álláspontot képviseljék a döntéshozók felé. Egyébként a benyújtást követően is érkeztek még aláírások a beadványhoz.

Időközben az országos kollegiális vezetők csütörtökön késő este újabb körlevélben tájékoztatták az alapellátásban dolgozó orvosokat a BM-mel történt egyeztetések fejleményeiről. A szakdolgozói béremeléssel kapcsolatban jelezték, hogy azok a praxisok, amelyek több szakasszisztenst foglalkoztatnak, ennek megfelelően több forrást is kapnak a fizetések emelésére, ugyanakkor jelzik a tájékoztatóban, hogy a forrás biztosítására ígéretet kaptak, de „a kifizetés módja a finanszírozó döntésétől függ”.

Florian Pircher képe a Pixabay-en
Florian Pircher képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink