hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.

Folytatódik a „Szűréssel az életért” program

Az idén március 28. és június 28. között 44 kistelepülésen szervez ingyenes lakossági szűrővizsgálatot és életmód-tanácsadást az Egészségügyi Minisztérium – jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter ma a kormányszóvivői tájékoztatón.

Mint mondta, minden hétvégén, egyszerre négy településen szervezik meg a programot, most hétvégén Ibrány, Demecser, Záhony és Cigánd lesz a helyszín. A programmal a leghátrányosabb helyzetű – észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-dunántúli – településeken is megteremtik a szűrés lehetőségét.
A népegészségügyi szempontból legfontosabb betegségek szűrését végzik el: a szív- és érrendszeri vizsgálat vérnyomásmérésből, vércukorszint-mérésből, a testtömegindex és az esetleges érszűkület megállapításából áll. A szemészeti szűrés látásélesség, szemfenék- és glaukóma-vizsgálatot tartalmaz. Fogszakorvos szájüregi szűrést, a bőrgyógyász bőrrákvizsgálatot végez. A gyermekek ortopédiai szűrésénél a lábstatikai problémákra és a gerincrendellenességre koncentrálnak.
A programhoz nemcsak az érintett települések egészségügyi szolgáltatói csatlakoztak, hanem az Önkormányzati Minisztérium közreműködésével országosan és világszerte is elismert élsportolók is segítik a rendezvény sikerességét. Így például a rendezvényen részt vevő minden századik személy az MKB Veszprém férfi, illetve a Győri ETO KC női kézilabda, vagy a TEVA-VasasPlaket vízilabda csapata által aláírt sportlabdát kapja ajándékba. Az események társadalmi jelentőségét növeli, hogy arraaz érintett települések önkormányzatai és helyi egyesületei is készülnek: ki néptánc bemutatóval, ki zenével, ki gyermekműsorral igyekszik emelni a rendezvények fényét, ezzel is hozzájárulva, hogy a program üzenete minél több állampolgárhoz eljusson: egészségünk védelme rajtunk múlik – közügy, de egyben saját felelősség is.
 
A kormány 2007-ben indította el a „Szűréssel az életért” programot. A rendezvénysorozatnak az volt a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szűrővizsgálatok és az egészségmegőrzés fontosságára. A rendezvényeket 100 000 ember látogatta meg és összesen mintegy negyedmillió szűrést végeztek el. A szűrővizsgálatok mellett egészségügyi, prevenciós és életmód-tanácsadást is végeztek a helyszínen jelenlévő szakemberek: a helyes táplálkozástól a betegjogokon át, az egészségbiztosítással kapcsolatban felmerülő kérdésekre is válaszokat kaphattak a látogatók.
A program első két évében összesen 19 esetben bőrrákot, 34 gyanús anyajegyet és 5 egyéb daganatos betegséget fedeztek fel a vizsgálatokat végző szakemberek. Általános tapasztalat, hogy minden második megszűrt férfi túlsúlyos, valamint sokan élnek magas vérnyomással is.

Forrás: OrientPress Hírügynökség/MTI

 

 

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink