2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kitekintő

Franciaországban börtönbüntetést kért az ügyész a szcientológusok vezetőire

A Szcientológia Egyház struktúráinak feloszlatását kérte a párizsi büntetőbíróságtól az ügyészség, s ez egyben a szektaként számon tartott szervezet betiltását is jelentené Franciaországban. A három hete megkezdődött tárgyaláson az amerikai gyökerű vallási mozgalmat megjelenítő, jogi személyiséggel rendelkező szervezetek ellen folyik eljárás. A vád: „bűnszövetségben elkövetett csalás” és „illegális gyógyszerkereskedelem”.

A szcientológusok Hírnév Központ elnevezésű szervezete, valamint SEL nevet viselő könyvesboltja ellen több egykori szektatag, valamint a Francia Gyógyszerész Kamara feljelentését követően indult eljárás, és a vizsgálati anyag szerint az egyház lelki segélynyújtás címszó alatt valójában elszedi a pénzt a híveitől.

A nagy médiaérdeklődés mellett lezajlott háromhetes tárgyalás alatt a bírák egy teljes napot foglalkoztak például azzal az „elektrométer” nevű műszerrel, amely a vezetők állítása szerint az egyház által szervezett teszteken résztvevők érzelmi és értelmi állapotának alakulását mutatja, és amelyet a híveknek ötezer euróért, mintegy 1,5 millió forintért meg kellett vásárolniuk.

A szcientológusok szerint a műszer valóban működik, a vizsgálóbíró által felkért szakértők viszont úgy vélik, a komolytalan szerkentyű valójában szemfényvesztés. Az egyház védekezését az is megnehezítette, hogy kiderült: a szervezet párizsi vezetője megvette ugyan a szerkezetet, de soha nem használta azt.

A tanúk meghallgatása során egy egykori szektatag azt ecsetelte a bíráknak, hogy „beszervezését” követően az egyház elöljárói miként vettek ki a zsebéből mindössze négy hónap leforgása alatt több mint 21 ezer eurót, mai árfolyamon közel hatmillió forintot.

„Állandóan vásárolni kellett tőlük” – mondta az önmagát depresszióra hajlóként jellemző negyvenéves nő, aki hiába mondta, hogy elfogyott a pénze, a szcientológusokat mindez nem hatotta meg, sőt, egy hitelintézetbe kísérték, hogy kölcsönt vegyen fel a további kiadások finanszírozására.

Vallomásában az egyház által engedély nélkül forgalmazott, vitaminoknak nevezett szerekre is kitért, melyeket a híveknek a különböző „tisztítókúrák” alatt kellett szedniük, és amelyek a nő elmondása szerint ahelyett, hogy fölerősítették volna, „valósággal kimerítették” őt. Mindez alátámasztotta az ügyben eljáró vizsgálóbíró által megfogalmazott véleményt, mely szerint a szervezet a „vitaminokkal” és a több órás szauna-használatot előíró tisztítókúrákkal valójában a tagok teljes alávetettségét akarta elérni.

Mindezeket figyelembe véve az ügyész a két szcientológus szervezet feloszlatása mellett négymillió eurós (1,1 milliárd forintos) pénzbüntetés kiszabását, hat vezetője ellen pedig négy évig terjedő börtönbüntetést kért a bíróságtól.

Az ügyben ősszel várható ítélet, a szcientológusok pedig továbbra is azt állítják: az ellenük indult eljárás valójában támadást jelent a vallási szabadság ellen.

S. Ráduly János, InfoRádió

cimkék

hirdetés

Könyveink