hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

 

Gyakori baktérium a vastagbélrákos daganatokban

Az OTSZ Online szerint olyan baktérium altípust sikerült azonosítani, amely szoros asszociációt mutat a kolorektális rák progressziójával.

A Nature március 20-án közölte a Fred Hutchinson Cancer Center kutatóinak cikkét, amelynek fő megállapítása, hogy az egyik szájüregben is megtalálható baktérium (Fusobacterium nucleatum) képes a bélbe jutni, és jelenléte a kolorektális rákos daganatok 50%-ában kimutatható, ráadásul elősegíti a rák progresszióját, és kezelést követően is rosszabb kimenetekhez vezet. Ezek az új eredmények segíthetnek a terápiás megközelítések és a korai szűrési módszerek javításában, ami azért lenne fontos, mert a kolorektális karcinóma az American Cancer Society szerint az Egyesült Államokban a felnőttek körében a második leggyakoribb daganatos halálok.

A kutatócsoport 200 betegből eltávolított vastagbélrákos daganatot vizsgálva megmérte a Fusobacterium nucleatum, a daganatok fertőzéséről már korábban is ismert baktérium mennyiségét. Az esetek mintegy 50%-ában azt találták, hogy a baktériumnak csak egy bizonyos altípusa (Fusobacterium nucleatum C2) volt emelkedett a tumorszövetben az egészséges szövetekhez képest. A kutatók a vastagbélrákos betegek székletmintáiban is nagyobb mennyiségben találták meg ezt a mikrobát, mint az egészséges emberek székletmintáiban.

A kládok közötti genetikai különbségek elkülönítésével a kutatók megállapították, hogy a tumorba beszivárgó Fna C2 típus jól megkülönböztethető genetikai tulajdonságokat szerzett, ami arra utal, hogy képes a szájból a gyomron keresztül a gyomorba jutni, ellenállni a gyomorsavnak, majd az alsó gyomor-bélrendszerben szaporodni, terjedni. Az elemzés 195 genetikai különbséget tárt fel a kládok között. Ezután a tumorszövetet vastagbélrákos betegek egészséges szövetével összehasonlítva a kutatók azt találták, hogy csak az Fna C2 altípus található meg a vastagbéltumorok szöveteiben, és tehető felelőssé a vastagbélrák növekedéséért.

További részletek

 

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink