hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Gyógyászati segédeszközökön spórolnának

"Akár az amputálások növekedését is eredményezheti"

Látszólag ugyan megtakarítást eredményeznek, valójában azonban a betegek életét nehezítik meg azok az intézkedések, amelyekkel a gyógyászati segédeszközökre (gyse) szánt kiadásokat igyekszik megzabolázni a kormány.

Ez a véleménye a legújabb rendelet-módosítási tervekről az Orvostechnikai Eszközöket Gyártók és Forgalmazók Szövetségének, írja a Világgazdaság, amely szerint az év vége felé közeledve egyre nyilvánvalóbb, hogy nem tartható a tavalyi tényleges költésnél mintegy 8 milliárd forinttal szűkebbre, 43,3 milliárd forintosra tervezett éves gyse-keret.

Rásky László, a szövetség főtitkára a VG-nek elmondta: a spórolás érdekében a minisztérium ismét támogatná a sebellátásnál az úgynevezett mull-lapokat, mégpedig úgy, hogy a jövőben azokat lehetne csak használni a krónikus sebeknél, amelyek a modern kötszerek ellenére sem gyógyulnak meg 4 hónap alatt. A javaslat szerint az intézkedés nem rontja az ellátás színvonalát, ugyanakkor a Sebészeti Szakmai Kollégium irányelve egyértelműen kimondja, hogy a mull alapú kötszerek nem használhatók a nem-gyógyuló, krónikus sebek kezelésekor. „Ha viszont a jogalkotó ezt fiskális szempontok miatt mégis erőlteti, az a nem gyógyuló lábszárfekély, diabeteszes láb esetében akár az amputálások növekedését is eredményezheti” – hangsúlyozta a főtitkár.

A tervezet szerint a jövőben a mostaninál szűkebb betegkör kaphatna csak támogatással térdortézist. Azok számára, akik nem térdszalag-műtét után, hanem térdsérüléseknél használnának ilyen szabályozható térdrögzítőket, ez a mostanihoz képest jelentős mértékű, akár több tízezer forintos többletkiadást jelentene – jelezte a főtitkár, aki szerint azok a beteg viszont, akiknek erre nem futná, csak sokkal hosszabb idő alatt gyógyulnának meg.

Az Orvostechnikai Szövetség most is azon az állásponton van, hogy a támogatott termékek egy szűk körében az áfa mértékének januártól megvalósuló 5 százalékra csökkentése mellett  a többi termék áfáját is mérsékelni kell, legalább 18 százalékra, mert az valódi megtakaríatást jelentene a tb-kiadásokban.

Haiman Éva
a szerző cikkei

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink