hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyógyírkeresés a világhálón

Egy kattintásra van az orvostól a sarlatán

Egyre többen keresnek választ egészségügyi kérdéseikre az interneten. A világhálón szörfölők igencsak kiszolgáltatottak, nem tudhatják, hogy az általuk látogatott weboldal szakmailag megalapozott információkat tartalmaz-e, legyen szó gyógyszerekről, gyógyhatású készítményekről, meghirdetett kezelésekről vagy egy-egy betegség leírásáról.

Több millió, szakmailag ellenőrizetlen weboldalon tájékozódhatnak a betegek a legkülönbözőbb egészségügyi kérdésekről. Nincsen olyan betegség, amelyről ne lehetne valamilyen információhoz jutni a világhálón.

A University of Michigan tudósai nemrég megpróbálták értékelni az interneten hozzáférhető egészségügyi tanácsokat. A „cancer”, vagyis a rák szó begépelésével 3 millió 750 ezer oldalas kínálathoz jutottak, s amikor a leggyakoribb daganatos megbetegedésekre szűkítették le a keresést, még mindig több tízezer oldalt adott meg a gép. Ezután a Ewing-szarkómát gépelték be, s úgy találták, hogy azoknak az oldalaknak, amelyek ezzel a betegséggel foglalkoznak, a 40 százaléka semmilyen tudományos ellenőrzésen nem esett át. Volt olyan írás, amely szerint a Ewing-szarkóma az esetek 95 százalékában halálos kimenetelű, holott a valóságban négy betegből három meggyógyul. A félrevezetés végzetes is lehet – vetítették előre aggodalmukat a kutatók –, hiszen előfordulhat, hogy egy kétségbeesett szülő ezt olvasva gyermeke kezelését haszontalan kínzásnak ítéli.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés