hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyszerárak: szigorodó támogatási szabályok

Az idei gyógyszerkeret túllépésének megakadályozására szigorú intézkedéseket tervez a kormány. Az elkészült előterjesztés ugyan segít előteremteni azt a 27-28 milliárdot, amely hiányában épp ennyivel lépné túl idei támogatási keretét az egészségpénztár, más kérdés viszont, hogy a 343,5 milliárdos eredeti terv tartása mibe kerül a betegeknek és a gyártóknak. A javaslat rengeteg szakmai kritikát kapott a cégektől, meglehet, ennek tudható be, hogy elmaradt a szerdára tervezett minisztériumi egyeztetés.

A jogszabály tervezetben megjelenik a korábban sokat emlegetett, ám pontosan soha körül nem írt preferált referencia ársáv. Mint most kiderül, ide az adott hatóanyagcsoport legolcsóbb készítményei tartoznának, azok, amelyek ára legfeljebb 5 százalékkal magasabb az úgynevezett referencia termékénél. Az egyes betegségek kezelése során alkalmazott, úgynevezett terápiás fix csoportokból – amelyekbe azonban különböző hatóanyagú készítmények találhatók - kizárólag azok a normatív (25, 55 vagy 80 százalékos) támogatásban részesülő gyógyszerek kerülhetnek e sávba, amelyek legfeljebb 10 százalékkal  kerülnek többe a csoport referencia napi költségénél.

A közgyógyellátottaknak a tervek szerint a hatóanyag fix csoportba tartozó készítmények közül kizárólag a preferált referencia ársávba tartozókat lehet rendelni, vagyis csak a legolcsóbb gyógyszereket.

Delistázási szabályok 

Az új ársáv „izmosodását” szolgálná az ártámogatás mértékének bizonyos esetekben történő mérséklése is. A jelenlegi szabályok szerint – s ez a jövőben sem változna -, azok a gyógyszerek nem kaphatnak támogatást, amelyek ára 30 százalékkal magasabb az úgynevezett referencia készítményekénél. Ezt hívják delistázásnak. A preferált referencia ársáv megjelenésével ugyan nem változik ez a felső határ, ám a hatóanyag fix csoporton belül mindazon készítmények támogatását csökkentik 15 százalékkal, amelyek ára az eltérés fentebb szereplő, megengedett mértéke, 5 és az említett 30 százalék közé esik. Ugyanez a szabály lépne életbe a terápiás fix csoport esetében, bár ott a támogatás mérséklése 10-60 százalék között lépne életbe, mivel ezeknél a készítményeknél 60 százalék az úgynevezett delistázási határ.

Változik a fixesítés rendje

Változik egyébként az úgynevezett fixesítés rendje valamint egyes részletszabályai, az az eljárás, amelynek során negyedévről negyedévre egy-egy gyógyszercsoporton belül újraindítják az árversenyt. Ennek eredményeként a legolcsóbb, úgynevezett referencia-termék árához adott (fix) támogatást kapja forintra pontosan, ám árától függetlenül az adott csoportba tartozó összes készítmény. Az eljárásra a már befogadott és támogatásban részesülő gyógyszerek esetében nem negyed- hanem félévente kerülne sor. Az újonnan szerveződő hatóanyagcsoportok esetében azonban egy évig fennmarad a három havonkénti árverseny, az előterjesztők szerint ezzel ugyanis segítik a generikusok minél gyorsabb piacra lépését. Ugyanakkor úgynevezett „vaklicit” lesz, tehát a cégek csak a versengés lezárta után ismerik meg a piaci ellenfeleik által ajánlott árakat.

A cél az olcsóbb generikus készítmények alkalmazásának elterjesztése, de ezzel együtt a magas hazai generikus árak csökkentése is. Míg jelenleg egy gyógyszer szabadalmának lejárta után megjelenő annak első generikusa csak 30 százalékkal olcsóbb árral nevezhet be az ártámogatásért zajló versenybe (a második valamint harmadik piacra lépőnek a megelőző árához képest további 10-10 százalék engedményt kell adnia), ez most tovább szigorodik: 40, 20, 10  majd a további háromnak 5 - 5százalékos árengedményt határozva meg a támogatotti piacra lépés lehetőségének feltételeként.

Koleszterin-csökkentők: új elvek mentén támogatják

Átrendezni tervezik a koleszterin-csökkentők támogatását is, hatóanyag alapúból egyetlen közös terápiás fix csoportba sorolva, s ezen belül is több alcsoportot létrehozva, ám a 80 százalékos ártámogatást csak akkor kaphatják meg, ha benevezve az árversenybe, bejutnak a legolcsóbb kategóriába, a megalakuló preferált referencia ársávba. Azok a forgalmazók pedig, akik erre nem hajlandók azzal számolhatnak, hogy betegeiknek a jövőben többet kell fizetniük az általuk gyártott, illetve forgalmazott termékért.

Kitér a tervezett az egyik, többek között légzési nehézségekkel járó tüdőbetegség kezelésére szolgáló, 100 százalékos ártámogatásban részesülő termékre, amelyet jelenleg kizárólag 45 éves korig lehet rendelni. Ezt azonban egy ombudsmani vizsgálat kifogásolta, ezért törlik a korhatár megkötést, viszont – nem részletezett módon – „szakmailag pontosabb feltételeket” írnak majd elő.

Nem lesz tömeges új befogadás

Jelenleg közel 50 új gyógyszer vár támogatási befogadásra. (Vannak olyan szerek, melyek immár 2008. óta róják a köröket a rendszerben, ami a direktíva 90+90 napjához képest lassan négy év – megjegyz. a szerk.) Ezek közül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 22 helyét vélte – a szigorú fiskális szabályok betartása mellett – megtalálni a támogatott körben. Ennek ellenére mindössze két készítmény listába vételéről lehet szó, amelyek közül az egyik 150, a másik körülbelül 200 beteget érint, a támogatásukra fordítható összeg pedig a 343,5 milliárdos kasszából még a 70 millió forintot sem éri el. 

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés