hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Gyógyszerhamisítás elleni javaslatot fogadott el a WHA

Az egészségügyi szempontokat szem előtt tartó gyógyszerhamisítás elleni javaslatcsomagot fogadtak el a Világ Egészségügyi Tanács (WHA) képviselői májusi közgyűlésükön.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozati testületeként működő Világ Egészségügyi Tanács (WHA) elfogadta azt az előterjesztést, amely a gazdasági érdekek kizárásával fogalmazza meg a nemzetközi együttműködés szükségességét a gyógyszerhamisítás ellen.

A javaslat értelmében a WHO-nak szerepet kell vállalnia a hamis gyógyszerek piaci arányának visszaszorításában, de ennek során nem a szellemitulajdon-védelmi, csak a közegészségügyi szempontok szem előtt tartása érdekében kell eljárnia.

A WHO szerepvállalásának célja, hogy koordinálja a tagországai közötti együttműködést, biztosítsa a minőségi követelményeknek megfelelő, biztonságos és megfizethető gyógyszerek elérhetőségét, továbbá akadályozza a potenciálisan veszélyes, gyenge minőségű és hamis készítmények piacra kerülését.

Az Intellectual Property Watch beszámolója szerint a közgyűlésen részt vevő államok többsége támogatásáról biztosította a javaslatot. A támogatás mellett több ország és egészségügyi szervezet képviselete jelezte az irányú aggodalmát, hogy az olyan nemzetközi szerződések, mint az ACTA vagy a TRIPS Egyezmény mellett ütközni fognak a gazdasági és egészségügyi érdekek.

A WHO hamisítás elleni szerepvállalásának részleteit novemberben kezdik kidolgozni a tagországok Buenos Aires-i találkozójukon – olvasható a HENT hírlevelében.

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink