hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyorsteszt a TBC-szűrésre

Új TBC-tesztet hagyott jóvá a WHO, melynek segítségével a páciensek diagnosztizálása hónapok helyett néhány órára rövidül.

Az új vizsgálati módszer leginkább a betegségtől erősen sújtott területeken játszik majd fontos szerepet, a WHO adatai szerint 2009-ben 1,7 millió ember halt meg tuberkolózisban. dr. Karin Weyer a WHO szakembere szerint Délkelet Ázsia és Afrika a legérintettebb, 22 ország adja a teljes fertőzöttség 80 százalékát.

A teszt segítségével a fertőzés immár nagyjából 100 perc alatt kimutatható, a korábbi majd 3 hónap helyett. A WHO egyik igazgatója, dr. Mario Raviglione a tbc diagnosztizálása és kezelése terén mérföldkőnek nevezte a módszert. Mint mondta „ez új reményt ad azoknak a millióknak, akiket a leginkább fenyeget a tuberkolózis. Az egészségügyi szervezet 18 hónapig tesztelte az új fejlesztést, szigorúan ellenőrizte annak hatékonyságát a tbc korai azonosításában.

A bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a gyógyszerrezisztens tbc-sek körében a teszt használatával háromszorosára fog emelkedni a diagnosztizált esetek száma, a HIV-fertőzéssel társult tbc-fertőzések esetében pedig meg fog duplázódni a diagnosztizáltak mennyisége.

dr. Karin Weyer úgy fogalmazott, "forradalmi és úttörő" az új teszt, mivel az eddig használt legutolsó tbc-szűrő módszert 1940-ben dolgozták ki, de a mikroszkópos vizsgálatok is száz évesek már. Hozzátette, ez az első áttörés a tuberkolózis gyors diagnosztizálása terén. Weyer a gyorsaságnak két előnyét emelte ki: egyrészt fontos, hogy a páciensek kezelése mihamarabb megkezdődhet, ezáltal csökkentve a korai halálozást – másrészt pedig megszakítja a betegség továbbadásának láncát.

A tbc baktériumok a leggyakrabban a tüdőt károsítják, de a test bármely részé megtámadhatják, így például a veséket, a gerincet vagy az agyat. Megfelelő kezelés hiányában akár halálos is lehet. Egy fertőzött tüdejű ember könnyen továbbadhatja a betegséget köhögéssel, tüsszentésel vagy énekléssel, de akár egyszerűen azzal, hogy beszél.

A WHO az egész világot felszólította az új teszt használatára, bár belátta, a megfizethetőség fontos szempont ebben a kérdésben.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés