hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

„Ha most nem engedi a törvény, majd módosítják”

Már olvasható a rezidensszövetség honlapján a gazdasági tárca álláspontja az  egészségügyben kötendő ágazati kollektív szerződés lehetőségéről, de ez aligha fogja megnyugtatni a kedélyeket.

„A Magyar Rezidens Szövetség korábban megkereste Cseresnyés Péter Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárt a Nemzetgazdasági Minisztériumból azzal kapcsolatban, hogy lehetséges-e egészségügyi ágazati kollektív szerződést kötni – emlékeztetnek a rezidens.hu-n.  – A megérkezett miniszteri válasz alapján ágazati kollektív szerződés kötésére a munka törvénykönyve és a közalkalmazotti törvény alapján nincs lehetőség a jelenlegi szabályozások alapján.”

Mint emlékezetes a „kollektív szerződés” a Magyar Orvosi Kamara tisztújítása előtt (ahol a rezidensek leköszönő elnöke is indult elnökjelöltként) vált forró témává. Mint november végén idéztük is Dénes Tamást: „Miközben a Magyar Orvosi Kamara lemondott az orvosi életpályamodellről, a rezidens szövetség jogászai szerint, ahogy a szociális, úgy az egészségügyi ágazatban sem lehet megkötni az ágazati kollektív szerződést, amelynek tárgyalásai nyár eleje óta folynak az egészségügyért felelős államtitkárságon.

Most a Napi.hu tekinti át a pillanatnyi helyzetet. Idézik a témával korábban is foglalkozó Szabó Imre Szilárd munkajogászt, aki szerint az egészségügyi és szociális ágazatban jelenleg is zajló ágazati kollektív szerződések tárgyalása érdekes kérdéseket is felvet. A jogszabályi környezet ezt a kérdést nem rendezi megfelelően. Külön kérdés, hogy ki tekinthető ebben az esetben munkáltatói oldalnak. A közszférában (vagy akár a civil, egyházi fenntartású intézményeknél), így ha lehetne is ágazati kollektív szerződést kötni, azt kivel teszik a reprezentatív munkavállalói érdekképviseletek.

Az ágazati kollektív szerződés akár megfelelő is lehetne az egészségügyben felmerülő visszásságok rendezésére, viszont ehhez szükséges a megfelelő jogszabályi háttér és munkaügyi kapcsolati rendszer kialakítása. Az viszont elfogadható, hogy az egészségügyi kormányzat egy olyan megállapodást kössön az érdekképviseletekkel, amelyek különböző minimum "standardokat" tartalmaznak, melyeket az állam (akár jogszabályi formában) garantál.

Éger István, a MOK elnöke nem aggódik a szabályozás hiányosságai miatt, véleménye szerint nem ezen múlik a megoldás. A lapnak úgy fogalmazott: ha a Munka törvénykönyve most nem is teszi lehetővé az ágazati kollektív szerződést, majd módosítják, ez a kormány dolga,  politikai döntés kérdése,  s ennél sokkal komolyabb ügyekben is gyorsan megszületett a megfelelő törvényi háttér. Felesleges ezzel foglalkozni - idézik Égert a napi.hu-n.

 

(forrás: Rezidens.hu, napi.hu, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink