2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kitekintő

Haitin a magyar kormány mentőcsapata

Kormányzati támogatással újabb magyar mentőcsapat érkezett kedden a földrengés sújtotta Haitira. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a vele kapcsolatban álló karitatív szervezetek munkatársaiból áll a csoport.
Az OKF szerdai tájékoztatása szerint a kormányzati támogatással szervezett mentőcsapat vasárnap este indult el repülővel Bécsből, másfél tonnányi egészségügyi szakfelszereléssel és a teljes önellátáshoz szükséges eszközökkel. Magukkal vitték Ausztria és Szlovénia segélyszállítmányait a katasztrófa sújtotta övezetbe. A magyar mentőcsapat repülőgépe Santo Domingóban szállt le, mivel az eredeti úti célként meghatározott Port-au-Prince repülőtere nem volt fogadóképes. A fennmaradó utat autóval és teherautóval nyolc és fél óra alatt tették meg a fővárosig, ahová kedden délután érkeztek meg. 
 
A csapat vezetője, a hasonló mentési munkákban nagy tapasztalattal rendelkező Jackovics Péter polgári-védelmi őrnagy felvette a kapcsolatot az ENSZ és az EU helyszínen dolgozó munkatársainak központjaival, illetve az Egészségügyi Világszervezettel (WHO). Az EU kérésének megfelelően a magyar csoport a spanyol kórháznál kezdett dolgozni, Port-au-Prince belvárosában. A nemzetközi tábor a repülőtér mellett van, a mentőcsapatot ENSZ-katonák védik. 
 
A legutolsó hivatalos adatok szerint a földrengés halálos áldozatainak száma 112 250 ember, 194 ezer ember sérült meg. Eddig 133 embert mentettek ki a romok alól a mentőcsapatok. Egymillió embert kellene sátrakban elhelyezni, a humanitárius szervezetek elsődlegesen fontos dolga most a sátrak beszerzése - közölte az OKF.

A helyszínről érkezett jelentések szerint a sátrakon kívül nagy szükség lenne ivóvízre, víztisztító berendezésekre, higiéniás eszközökre. Sebészeti ellátásra már kevésbé van szükség, egyéb egészségügyi problémák kerültek előtérbe: a korábban már ellátott betegek utókezelése, a sátortáborok egészségügyi ellátása, járványok elterjedésének megakadályozása. A magyar mentőcsapat ezeket a problémákat próbálja enyhíteni. 
 
Jackovics Péter elmondta, hogy Port-au-Prince-ben teljesen összeomlott az infrastruktúra, a város életét az ENSZ irányítja. A világszervezet az öt fokozatú skálán hármasra teszi a haiti főváros közbiztonságát. Emiatt a mentőcsapatoknak is körültekintően kell eljárniuk. A magyar orvoscsoportot még nem érte atrocitás, a csapat óvatosan végzi tevékenységét, az inzultusok elkerülése érdekében mindenhova a port-au-prince-i viszonyokat ismerő helyi összekötőt visz magával – tette hozzá.
 
A magyar csoport hat műveleti napot tervezett be. Még hazautazásukat is meg kell szervezni – Jackovics Péter szerint valószínűleg a szomszédos Dominikai Köztársaság fővárosán keresztül térnek majd haza. 
 
Forrás: Magyar Online/MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink