hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Haldoklom – mondta az orvos, mielőtt kapott a kísérleti szerből

Kísérleti Ebola-gyógyszer menthette meg két amerikai életét, akik Libériában fertőződtek meg és ott kapták a kezelést is. A szert egy kis kaliforniai cég fejlesztette.

Az egyik amerikai, Kent Brantly a Samaritan's Purse elnevezésű protestáns nemzetközi segélyszervezet orvosaként dolgozott a nyugat-afrikai országban.

"Haldoklom" - idézte a CNN Brantly szavait, amelyeket a körülötte állóknak mondott. Az orvos állapota csütörtökön gyorsan romlani kezdett, már alig tudott lélegezni. Ezért volt ő az első, akinek a ZMapp nevű készítményt infúzió útján beadták. Másnap reggel állítólag felkelt és le is tudott zuhanyozni. Ezután Kent Brantly további gyógykezelésre visszatért Amerikába. Kollégája, Nancy Writebol is kapott két adagot a gyógyszerből, az ő állapota is javult.

A Mapp Biopharmaceutical Inc. gyógyszergyár által fejlesztett szert eddig csak majmokon tesztelték. A két beteget tájékoztatták, hogy egyelőre nincsenek adatok arról, emberekre hogyan hat a szer, ám ígéretes eredmények állnak rendelkezésre az állatkísérletekből: négy majomnak adták be a szert a lázas-vérzéses tünetek megjelenése utáni 24 órán belül és mind a négy túlélte az Ebola-fertőzést.

Bruce Johnson - a segélyszervezet elnöke, amelynek az 59 éves Writebol dolgozott - azonban kételkedik, hogy Writebol javulása a kísérleti gyógyszernek köszönhető. "Az Ebola trükkös vírus, egyik nap fent, a másik nap lent" - mondta, de háláját fejezte ki, hogy az orvosság rendelkezésre állt.

A 33 éves Brantley sem csupán a ZMappet kapta, neki egy Ebola-túlélő 14 éves fiú véréből is adtak. A fiút betegsége alatt az orvos maga ápolta. A véradás célja az volt, hogy Brantley megkapja a fiú szervezetében termelődött ellenanyagokat.

Nem a Mapp volt az egyetlen cég, amelyik Ebola elleni szer fejlesztésén dolgozott. A kanadai Tekmira gyógyszere már olyan fázisban volt, hogy emberek részvételével is elkezdhették volna tesztelni, ám az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (FDA) biztonsági okok miatt megállította a folyamatot.

A két amerikai azért is kapta meg Libériában a szert, mert az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóságnak külföldön nincs hatásköre – írja az Origo.

A gyógyszert kifejlesztő, San Diegó-i Mapp Biopharmaceutical Inc. közleményben számolt be arról, hogy januárban jöttek rá, hogy a szerrel kezelni lehet az Ebolát. A fertőzött állatok antitestjeiből előállított gyógyszer dohánynövény segítségével készül Kentuckyban. A növény afféle másológépként működik, abból nyerik ki a gyógyszert.

Igyekeznek gyorsítani a ZMapp gyártását, de a nagybani termeléshez még több hónapra van szükség. Eddig csak majmokon próbálták ki, emberek bevonásával várhatóan még valamikor idén megkezdődnek a vizsgálatok.

Míg az amerikai gyógyszer elkészültéhez két év is kellhet, az Ebola elleni orosz védőoltás kifejlesztése a klinikai tesztelés előtti szakaszában tart - jelentette be Anna Popova, a fogyasztói jogok védelmével foglalkozó Roszpotrenadzor vezetője. A gyógyszer fejlesztését a Vector Állami Kutatóközpont végzi. A munkát az elmúlt időszakban, a Nyugat-Afrikában kirobbant súlyos Ebola-járvány hatására felgyorsították – írja a Napi.hu.

(forrás: MTI, origo)

cimkék

hirdetés

Könyveink