hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

 

Hátraállítottuk az órát, kisebb a szívroham kockázata

A téli időszámításra áttérve az első, hosszabb hétfői napon kevesebb a szívinfarktus, mint egyébként a hét kezdetén volna. Igaz, tavasszal a nyári időre váltva három napon át is többen kapnak infarktust, mint a megelőző hetekben – a meghökkentő adatokat a világ első orvosi szakfolyóirata, a New England Journal of Medicine közölte egy magyar kutató által vezetett svédországi vizsgálat alapján.

A kora reggel megjelenő nyári napfény fölhasználásával a mesterséges világítás költségei csökkenthetők. Egy évszázada ezért a világ egy részén az órát nyári- és téli időszámításra átállítják. A gondolat a villámhárító és a bifokális szemüveglencse föltalálójától, Franklin Benjamintól származik, aki Párizsban vendégeskedve számította ki, mennyit tudna a francia főváros 100 000 lakója az időszámítás módosításával megtakarítani.
Jelenleg évente másfél milliárd ember állítja át az időmérőt, hogy a nappali világításból egy órányit nyerjen. Tavasszal egy órával előreforgatjuk a nagymutatót, ősszel pedig egy órával később kelhetünk. Mindenki egyéni érzékenységtől függően tapasztalhatja, hogy ilyenkor belső, biológiai óránk megzavarodik, alvási ritmusunk változik és ez néha napokig eltart.
A magyar származású Janszky Imre és kollégája, Richard Jung svéd kutató – a stockholmi Karolinska Intézet munkatársai – megvizsgálták, hogy az évente ismétlődő időváltoztatás miképpen befolyásolja a szívinfarktus előfordulását. Svédországban 1987 óta igen pontos nyilvántartást vezetnek az ilyen eseményekről, és a szakemberek összehasonlíthatták az óraátállítás előtti és utáni hetek infarktusgyakoriságát.
A nyári időszámításra történő áttérés vasárnapját követően, három munkanapon át jelentősen megnőtt az infarktusok száma a korábbi hetekhez képest. Ez azért különösen figyelemre méltó, mert az is sok vizsgálatból ismert, hogy a szívinfarktus leggyakrabban egyébként is hétfő reggel érkezik, de az óraátállítás utáni hétfő-kedd-szerda a szokásos hétkezdethez képest is drámainak bizonyult.
Ezekben a napokban viszont örülhetünk annak, hogy az őszi átállítás hétfőjén statisztikailag is értékelhetően kevesebb infarktusos beteget kellett rohammentővel bevinni a svédországi kórházakba. Az is kiderült, hogy ezt a napszaki változást tavasszal a nők jobban megérezték, míg az őszi váltás a férfiak körében bizonyult kifejezettebbnek. Az időátállítás főleg a 65 évesnél fiatalabbakat érintette kedvezőtlenül.

Dr. Matos Lajos, MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink