2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Hazavihették szülei a 280 grammal született német kisbabát

A kislány nagyon korán, a terhesség 24. hetében született, hosszúsága csupán 22 centiméter volt, öt hónapon át volt kórházban. Hazaengedésekor 2500 grammot nyomott.

Öt hónapos kórházi tartózkodás után szülei hazavihették a koraszülöttként mindössze 280 grammal világra jött kisbabájukat.

A kislány nagyon korán, a terhesség 24. hetében született, hosszúsága csupán 22 centiméter volt. Egy normál terhesség 40 hétig tart, a kifejlett újszülöttek átlagosan 3500 grammosak és ötven centiméteresek. Hazaengedésekor Dortmund legkisebb lakosa viszont még mindig csupán 2500 grammot nyomott.

Hazavihették szülei a 280 grammal született

Dominik Schneider, a klinika igazgatója szerint a kislány nagy étvággyal issza az anyatejet és már túl van az első oltásokon is. Kiegészítésként még mindig kap mesterségesen oxigént, de már több órát is eltölt enélkül. Az első otthon töltött hét is zökkenőmentesen telt.

Azt viszont nehéz megmondani, hogyan fejlődik a kislány a jövőben. Schneider szerint a babának ugyanolyan fejlődési esélyei vannak, mint a 800-1000 grammal született koraszülötteknek.

A koraszülötteknél gyakran később is jelentkezhetnek problémák, például figyelemzavar az iskolában. Szélsőséges esetekben bénulás és görcsrohamok is felléphetnek.

Göttingenben 2009-ben 275 grammal született és életben maradt egy türingiai kisfiú. Orvosai szerint akkoriban ő volt a világ legkisebb kisfiúja. Előtte csak három kislány született még kisebb súllyal.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink