hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Hívó szó híján csökken a szűréseken való részvétel

Összességében csökkent a szűrővizsgálatokra járók aránya 2010-hez képest, az aktív korú magyarok ötöde feleslegesnek is tartja az egészségügyi szűréseket – derült ki a GKI kutatásából.

A 2013 végén végzett reprezentatív felmérés szerint az adatfelvételt megelőző egy évben az aktív korúak, vagyis a 18-60 évesek 71 százaléka vett részt valamilyen szűrésen, ez nyolc százalékponttal kevesebb, mint 2010-ben. Az emlőrák-szűrés népszerűsége három év alatt jelentősen (21 százalékponttal) emelkedett, és a laborvizsgálaton, valamint a méhnyakrák-szűrésen is többen jelentek meg. Némileg csökkent viszont a tüdőszűrésen való részvétel, és kevesebben (6 százalékponttal) voltak fogászaton, valamint prosztatarák-szűrésen is (7 százalékponttal).

Az eredmények szerint a 18-60 évesek 20 százaléka úgy gondolja, hogy az egészségügyi szűrés felesleges, 63 százaléka viszont ezzel ellenkező véleményen van. Az aktív korúak ugyancsak egyötöde nem is akar tudni arról, milyen betegsége van, a relatív többség (48 százalék) azonban ebben a kérdésben szeretne tisztán látni.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló vizsgálat szerint relatív többségben (37 százalék) vannak azok, akik úgy vélekednek, hogy sokkal többet kellene foglalkozniuk a megelőzéssel, szűréssel, de ehhez nincs elég idejük és információjuk. Az átlagnál jobban érzik a szűrés fontosságát az egészségpénztári tagok, a budapestiek, a magasabb jövedelműek és a felsőfokú végzettségűek. A felmérésben résztvevők fele szeretné, ha felajánlanák neki a kor- és állapot szerinti fontos vizsgálatokat.

A felmérésből az is kiderült, hogy az egészségpénztári tagok sokkal tudatosabban járnak szűrésre, mint a tagsággal nem rendelkezők: ők a tb-támogatott szűrések többségét nagyobb arányban vették igénybe 2013-ban, mint három évvel korábban.

A felmérést megelőző egy évben az aktív korú lakosság 29 százaléka egyáltalán nem vett részt szűrővizsgálaton. Az ennek okát firtató kérdésre felelve több válaszlehetőséget is megjelölhettek a résztvevők. 48 százalék azzal indokolta a távolmaradását, hogy nem hívta őket senki, 23 százalék pedig az időhiányra hivatkozott. 15 százalék szerint sokat kell várni a vizsgálat elvégzésekor, öt százalékuknak pedig túl messzire kell utaznia ehhez. 7 százalékuk a vizsgálattól, 4 százalékuk a vizsgálat eredményétől fél, 5 százalék pedig azért nem vett részt, mert a szűrés pénzbe kerül.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés