hirdetés
hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Hogyan mondjam el neked..? Pedig el lehet!

Az Egyesült Államokban körülbelül 90 millió felnőtt nem érti meg a gyógyszerének szedésére vonatkozó ajánlást illetve a betegségével kapcsolatos tennivalókat. Az egészségügyi hatóságok véleménye szerint ez elsősorban veszélyes, és nem elhanyagolható, hogy sokmilliárdos többletköltséget is jelent évente.

Az orvosok, patikusok által használt kifejezéseket általában csak a szakemberek értik, a betegek nem - így a nekik szóló javaslatokat nem követik, ez gyógyulási esélyeiket is rontja és jelentős veszélyeket is jelent. Ebben bűnös egyfelől az iskolai egészségügyi oktatás színvonala (hiánya), valamint a gyógyítás területén dolgozók, a laikusok számára nem érthető nyelvezete is.

tanacstalan betegAz amerikai betegeket megkérdezték, hogy ha a gyógyszeres kezelésre vonatkozó utasítás úgy szól: "Vegyen be két tablettát, reggel és este", szerintük hány tablettát kell naponta bekapni? A gyógyszerre szorulók egyharmada nem tudta megmondani, hogy napi kettő vagy négy tablettát kellene szednie.

Az orvosi statisztikák felületes idézése ugyancsak súlyos félreértésekhez vezethet. A kilencvenes években az Egyesült Királyságban közölték, hogy az egyik fogamzásgátló tabletta megduplázza a véralvadás kockázatát. Ennek az lett a következménye, hogy ettől a veszélyes mellékhatástól tartva sok asszony semmiféle fogamzásgátlót nem használt, aminek számítások szerint Angliában és Wales területén 13 ezerrel több terhesség-megszakítás lett a következménye.

A pánikot elkerülhették volna, ha a közvéleményt nemcsak az arányokról, hanem az abszolut számokról is tájékoztatják: arról, hogy a korábbi adatok szerint a tablettát szedő 7000 asszony közül egy esetben fordult elő fokozott véralvadás, a következő nyilvántartás alkalmával 7000 kezelt nőből kettőnél figyelték meg a szövődményt. Mindez 70 millió dollárnak megfelelő többletköltséget okozott az Egyesült Királyság állami egészségügyi szolgálatának.

Milyen a hazai orvos-beteg viszony?

Az orvos és beteg közti párbeszéd nehézségeiről, a Medical Tribune által szervezett Compliance konferencián Molnár Márk Péter a Corvinus egyetem munkatársa elemezte a hazai helyzetet: milliárdokat érő gyógyszermennyiség kerül a kukákba évente. "Tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is a gyógyszerét. Pedig ha valaki egy éven belül abbahagyja a terápiát, olyan, mintha soha el sem kezdte volna. Márpedig, ha nincs egészségnyereség, az azt jelenti, hogy kárba veszett a megszakított terápiára fordított támogatás. Ily módon az elmúlt három évben csak e szer esetében több mint 31 milliárd forint közpénzt dobott ki az egészségbiztosító az ablakon."

A Medical Tribune a téma folytatására egy újabb konferenciát szervez.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés