hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

 

Húsz betegség – ahogy még nem látták

A ma már világszerte használt magyar fejlesztésű interaktív embertérképre építve két éves munkával elkészült, s hamarosan elérhető lesz az első húsz 4D Pathology multimédiás tananyag – jelentették be a fejlesztők.

„A projekt célja – írták honlapjukon – egy világszabadalommal védett magyar technológiai fejlesztés (4D Anatomy) alkalmazásával  patológiai tananyagok és kapcsolódó módszertan kifejlesztése. Húsz tananyagot készítünk el, melyek megteremtik az alapját annak a 4D Pathology adatbázisnak, amely később – a legkülönbözőbb betegségek feldolgozásával és bemutatásával – tovább bővíthető.”

Az eredmény, amelyhez a Semmelweis Egyetem II. sz. Patológiai Intézetének unikális patológiai preparátumainak feldolgozásával jutottak el, hamarosan szabadon hozzáférhető lesz az egyetem valamennyi diákja és oktatója számára.

Ahogy a fejlesztő konzorciumban résztvevő egyetem honlapján írják, a 4D Pathology tananyagoknak két nagy újdonsága van. Az egyik, hogy a tananyagokba beépül a 4D Anatomy, melyet a legnevesebb amerikai egyetemeken is alkalmaznak már az anatómiaképzésben, az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós interaktív térképként. Ennek a fejlesztésnek a patológiai adaptációját valósította meg a projekt. Az anyag másik különlegessége a képzési módszer megújítása. A tananyagok ugyanis úgy épülnek fel, hogy egy-egy betegség köré csoportosítva jelennek meg az orvosképzés különböző dimenziói: egyszerre érhetőek el a betegség patológiai leírásai mellett a vonatkozó anatómiai, klinikai és radiológiai ismeretek. Ezzel egy új szemléletű képzési módszert honosít meg a Semmelweis Egyetem.

Az anyag három nyelvi verzióban (magyar, angol, német) készült, s van „hagyományos” e-learning változatuk is. (A feldolgozott betegségek listáját itt találja.)

 

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink