hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Idei változások az egészségügyben

Számos jogszabály módosul január 1-vel az egészségügyben. Így például nem kell vizsgát tenniük az egészségügyi szakdolgozóknak ahhoz, hogy bekössenek egy infúziót, és hiába vár elszámolási nyilatkozatot egy beteg az ellátásáról, a kórháznak, rendelőnek már nem kötelező ezt kiadnia. Tilos lesz a dohányzásról való leszokást támogató készítmények reklámozása. Eddig a gyógyszerek általános reklámtilalma alól ezek a szerek kivételek voltak.

Valójában már december 25-én életbe lépett az a rendelet, amely hatályon kívül helyezte a korábbi egészségügyi miniszter ápolói licencrendeletét. Eszerint az egészségügyi szakdolgozók az orvos írásos utasítására továbbra is adhatnak be önállóan például intravénás injekciót vagy köthetnek be infúziót és katétert. A rendelet csak azt köti ki, hogy annak a szakdolgozónak adhat az orvos a fenti tevékenységekre írásos utasítást, aki megkapta a szakmai felkészítést, és az orvos meggyőződött a tevékenység végzéséhez szükséges képességéről.

Nem kötelező eztán elszámolási nyilatkozatot adnia az egészségügyi szolgáltatónak, ha fogászati alapellátást, járóbeteg-szakellátást és fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nyújt. Az új jogszabály az adminisztratív terhek csökkentése érdekében szüntette meg ezt a kötelezettséget minden ellátás után. A betegnek azonban továbbra is lehetősége lesz, hogy ha kéri, megkapja az egészségügyi szolgáltatótól az elszámolási nyilatkozatot.

Több jogszabályt azért módosítottak, hogy növeljék az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenőrző szerepét, és pontosítsák a kiszabható büntetések mértékét és feltételeit. Például ha egy kórház olyan ellátást számol el, amelyet nem végzett el, akkor a támogatás 150 százalékát kell visszafizetnie. Ugyanez érvényes azokra az egészségügyi szolgáltatókra, akik valótlan mennyiségű gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, gyógyászati ellátást, el nem végzett ellátást vagy a vényírási szerződésben nem szereplő ellátást társadalombiztosítási támogatással rendelnek.

Számos változás lép életbe a gyógyszertárak alapításával, működésével kapcsolatban. Ilyen például, hogy 2014-ig a patika tulajdonának legalább a negyede, 2017-ig pedig a fele a gyógyszerész tulajdonába kell, hogy kerüljön. 2011-től alapított gyógyszertár esetén nem lehet egy vállalkozás kezében négynél több gyógyszertár, sőt 20 ezer főnél kisebb településen ez a határ már 2 patika. Változást jelent még, hogy idén május 31. után offshore cégek nem lehetnek gyógyszertárak tulajdonosai.

A tb támogatott gyógyszerek kiváltásával kapcsolatos új szabály, hogy eztán tilos a betegnek ajándékot, mintát, utalványt (kupon) pontgyűjtés alapú kedvezményt adni, vagy más módon csökkenteni, átvállalni, elengedni a gyógyszer térítési díját. A nem támogatott gyógyszereknél is, az árkedvezmény kivételével, csak olyan kedvezmény adható, amelyet a gyógyszertárban nyújtott gyógyszerészi gondozásra lehet felhasználni.

2009-től a gyógyszerek általános reklámtilalma alól kivették az „egyedileg engedélyezett védőoltási programok népszerűsítését, továbbá a dohányzásról történő leszokást támogató kampányokat, és az ezzel kapcsolatos gyógyszeripari termékekről szóló tájékoztatást”. Az európai uniós joggal összhangban most hatályon kívül helyezik a dohányzásról való leszokást támogató kampányokra vonatkozó kivételszabályt.

(forrás: Hírszerző)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés