hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Ingyentabletta a tinédzsereknek

Ingyenessé vált a fogamzásgátló tabletta a 15 és 18 év közötti kiskorú lányoknak hétfőn Franciaországban.

Az ügynevezett első és második generációs fogamzásgátlók ingyenessé tételével a francia egészségügyi minisztérium célja csökkenteni a művi terhesség-megszakítások számát, amely a 15 és 18 év közötti lányok körében jelenleg eléri az évi 12 ezret. A kamaszlányok ezért ezentúl egy orvosi vizsgálatot követően recepttel és a szüleik társadalombiztosítási kártyájának bemutatásával, ingyen válthatják ki a tablettát bármely gyógyszertárban.

Miután a nyolcvanas években forgalomba került harmadik és negyedik generációs tablettákról az év elején az egészségügyi hatóságok megállapították, hogy azok trombózisveszélye kétszer akkora, mint a második generációsoké, az újabb tablettákra nem vonatkozik az ingyenesség, s azoktól a teljes támogatást megvonta a társadalombiztosítás.

Francois Hollande államfő tavalyi elnökválasztási kampányának egyik fő ígérete volt a magas színvonalú és ingyenes fogamzásgátlás biztosítása a kiskorúak számára.

A fogamzásgátló tablettákra Franciaországban eddig 65 százalékos társadalombiztosítási támogatás volt érvényben. Az egészségügyi minisztérium szerint a 15 és 18 év közötti lányok egy jelentős része azonban azért nem élt eddig vele, mert számukra jelentős kiadást jelentett az évi 40-60 euró a tablettákra. A kiskorúak számára a családtervezési központokban eddig is felírhattak ingyenesen fogamzásgátlót, de ilyen intézmény csak néhány nagyobb városban található.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink