hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Inkább vágnak, csak nehogy baj legyen

Van olyan kórház, ahol minden második baba mesterséges úton jön a világra – írja a Szabad Föld Online.

Felerősödtek azok a hangok, melyek szerint ha a kismama kórházba kerül, szinte esélye sincs valamilyen beavatkozás nélkül „megúszni” a bentlétet. Tény, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben megduplázódott a császármetszések száma. Ma már nagyjából minden harmadik nő így hozza világra gyermekét, de van olyan intézmény, ahol a szüléseknek több mint a fele a műtőasztalon zajlik. Pedig az egészségügyi világszervezet (WHO) szerint ez legfeljebb az esetek 15 százalékában lenne indokolt – írja a lap.

Mindezt többek között azzal magyarázzák, hogy a nők idősebb korban szülnek, növekszik az ikerterhességek száma és a koraszülések aránya. Viszont óriásiak a különbségek az egyes megyék adatai között: van, ahol a szülések számához viszonyítva kiemelkedően sok, és van, ahol meglepően kevés császármetszést végeznek évente. S itt sorakozik a többi magyarázat, miszerint a műtét elvégzése sokszor nem a szakmai protokollok alapján, hanem az adott kórház orvosainak szokásai szerint történik.

Az egyik, kiemelkedően sok császármetszést végző kórház osztályvezetője szerint inkább végeznek császármetszést, mint hüvelyi szülésbefejező műtétet, s a farfekvéses babáknál sem kockáztatják meg a hüvelyi szülést. Nyíltan beszélt arról is, hogy a sok császármetszés az orvosok beosztásával és a létszámhiánnyal is összefüggésben áll. Ügyeletben csak egy-egy szülész, gyerekorvos, aneszteziológus, műtősnő dolgozhat az egész kórházban. Meg kell oldani, hogy éjszaka ne ütközzön egyszerre több sürgős műtét, ezért kénytelenek elkerülni az elhúzódó, kockázatos vajúdást.

E területen a legtöbb a feljelentés, így sokan inkább a legkisebb veszélyérzet esetén is azonnal vágnak, csak nehogy valami baj legyenidéz egy újabb motivációt, az orvosok félelmét a szabadfold.hu cikke.

(forrás: Szabad Föld Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés