hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Ismét lehet HPV-oltásra jelentkezni

A tisztiorvosi szolgálat "pótjelentkezést" hirdet azok számára, akik szeptemberben nem kérték a humán papillomavírus (HPV) elleni oltást - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Az Országos Epidemiológiai Központhoz október végéig beérkezett előzetes jelentések alapján az igénylők 78 százaléka kapta meg az őszi szünet kezdetéig a méhnyakrák elleni védőoltást, azonban annak érdekében, hogy azok is élni tudjanak a felajánlott lehetőséggel, akik valamilyen okból szeptember elején nem nyilatkoztak, vagy akik korábban nemleges nyilatkozatot adtak, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pótjelentkezést hirdet - olvasható a közleményben.

Az oltás pótlását kérő szülői nyilatkozat leadási határideje 2014. november 12. A nyilatkozatokat most is az iskolai védőnőkhöz kell visszajuttatni és az új igényként felmerült HPV elleni oltásokat is iskolai kampányoltás keretében szervezik meg. Emlékeztetnek, 2014. szeptember 15-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó leánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást.

Az ÁNTSZ közölte azt is, hogy a második oltási kampány során a területi védőnők az iskolavédőnőkkel együtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy elérjék azokat is, akik kedvezőtlen társadalmi-gazdasági helyzetben élnek, hátrányos helyzetűek, esetleg nem járnak rendszeresen iskolába.

Az első védőoltásra az ütemezés szerint októberben, illetve novemberben, a második vakcina beadására pedig 2015 áprilisában kerül sor, a jogosultak számára mindkét dózis térítésmentes.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink