hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Ismét módosul

A rokkantsági ellátásban részesülők támogatásában megváltozik az ellátás összege és annak kiszámítási módja, valamnit új feltételeket szabnak a jogosultsághoz, írja a Magyar Idők. 

 A mostani szabályozás azoknál a kérelmeknél lép életbe, amelyeket a megváltozott munkaképességű személyekre vonatkozóan április 30. után adtak be – írja a hírportál.

Friss rendelet szabályozza a megváltozott munkaképességű személyek ellátását, amelynek összegét az április 30. után benyújtott kérelmeknél az azt közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem napi átlagának harmincszorosa alapján határozzák meg.

Amennyiben az érintett a kérelem benyújtása előtti évben nem rendelkezik jövedelemmel, akkor az igénylés előtti fél év átlagos napi jövedelmének harmincszorosa alapján állapítják meg az ellátást. Ha a jogosult táppénzben, baleseti táppénzben részesült, akkor az azt megelőző 180 naptári napot kell figyelembe venni. Jövedelem híján az alapösszeg számít, ami jelenleg 94 500 forint olvasható a magyaridok.hu-n.

A megváltozott munkaképességűek közül az a 15. életévét betöltött személy jogosult rokkantsági ellátásra, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű és aki a kérelem benyújtását megelőzően biztosított volt. Ennek a biztosításnak öt éven belül legalább 1095, tíz éven belül legalább 2555, tizenöt éven belül pedig legalább 3650 napon át kellett élnie a jogosultsághoz. A jogosultság további feltétele, hogy a kérelmező nem dolgozik, és rendszeres pénzellátásban sem részesül – számol be róla a hírportál.

A további részletekért kattntson a magyaridok.hu-ra.

 
(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink