hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

„Isten a vallást vezetőnek szánta”

Hit és orvoslás az iszlámban

A muszlim világban az orvosok vallási elvek alapján megfogalmazott esküt tesznek. Ez lényegében nem különbözik a hippokratészitől – túlságosan nem is különbözhet, hiszen hivatásuk tárgya ugyanúgy az ember, mint a nyugati medicinában. Az igazi érdekességet azonban azok az eltérések jelentik, amelyek a kétféle szellemiség különbségeiből adódnak.

A Mohamed által a Kr. u. 7. században alapított vallás sajátságos aszinkronban van a tudományos fejlődéssel. Az iszlám térhódításának első évszázadaiban a muzulmán orvosok tudásban és technikában jócskán megelőzték nyugati kollégáikat, s a Nyugat ezt a lemaradást csak az újkor hajnalán hozta be. A párhuzamos fejlődés fordulópontja az volt, amikor 1527-ben Paracelsus nyilvánosan elégette az arab Avicenna nagy gyógyászati kompendiumát, a „Kánon”-t.

Kelet-nyugati átjáró

Az európai kultúrkört átható természettudományos szellemiség kevéssé, az orvosi know-how azonban egyértelműen utat talált a Keletre is. Sajátos helyzet állott elő: miközben az arab, a maláj, az indonéziai és más muszlim orvosok a legfrissebb tudományos vívmányokat igyekeznek alkalmazni, a klérus tagjai olykor ezerháromszáz éves és gyakran kétes hitelű hagyományok alapján próbálják befolyásolni munkájukat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kőrös László
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés