hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Itthon csökkent az orvostudományi kutatás varázsa

Az orvostudományok részesedése a kutatás-fejlesztési ráfordításokból tíz év alatt a korábbi kétharmadára zsugorodott derül ki az MNO által bemutatott adatokból, folyamatokból.

A kutatás-fejlesztés finanszírozásában emelkedett a külföldi források aránya, az állami költségvetés szerepe pedig kisebb lett – idézi a tudomány-ipar legutóbbi évtizedének egy tendenciáját a lap. – Míg az üzleti szféra az utóbbi tíz évben megháromszorozta, a külföld pedig megnégyszerezte a kutatás-fejlesztésre fordított összeget, addig az állam csupán másfélszeresére növelte az erre a célra fordított forrást.

A kutatás-fejlesztésre költött ráfordítások nem egyenlően oszlanak meg az egyes tudományágak között. A műszaki, a természettudomány és az orvostudomány területein általában nagyobb befektetés szükséges, mint a bölcsészet- vagy társadalomtudományok esetében. Az elmúlt években elsősorban a technológia fejlődését előmozdító műszaki tudományos kutatás-fejlesztési tevékenységben volt az átlagosnál nagyobb a növekedés, a műszaki terület ráfordításokból való részesedése tíz év alatt 43-ról 57 százalékra emelkedett. Ha nem is ilyen mértékű, de jelentős volt a természettudományok fejlődése is. Az orvostudományok kutatás-fejlesztési ráfordításokból való részesedése azonban a 2004. évi 9,3-ről 2014-re 6,1 százalékra zsugorodott. A legnagyobb visszaesés a társadalom-, az agrár- és a bölcsészettudományoknál következett be.

A kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó publikációs tevékenység vizsgálata során megállapították azt is, hogy miközben emelkedett a magyar és az idegen nyelven megjelent könyvek, továbbá az idegen nyelvű cikkek és értekezések száma, az elektronikus formában közzétett műveké és a konferencia-kiadványoké viszont jelentős mértékben csökkent. A publikálás terén változatlanul az egyetemen, főiskolán dolgozók járnak az élen, a száz kutató-fejlesztőre jutó publikációk száma a felsőoktatási szektorban több mint kétszerese az államháztartási szektorénak, a vállalkozásoknál pedig elenyésző ez a mutató – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink