hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Járulék vagy bírság

Ha egy diák befejezi tanulmányait és nincs munkaviszonya, be kell jelentkeznie az adóhatóságnál és járulékot kell fizetnie. Ha elmulasztja, megbírságolhatja az adóhivatal.

A kötelezettség azokra a diákokra vonatkozik, akik idén még diákok voltak – akár a középiskolában, akár a felsőfokú oktatásban, de befejezték tanulmányaikat, és nem tanulnak tovább, vagy nem találnak munkát – emlékeztetett a Kossuth Rádióban a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Főigazgatóságának főreferense. Barlay Krisztina hozzátette: bár a szabályozás nem új, sokan elfeledkeznek erről a kötelezettségről.

Abban az esetben kell bejelentést tenni, ha a diák tanulmányait már nem folytatja, tehát megszűnik a tanulói jogviszonya. Alapesetben október 31-ig kitart ez a jogviszony, és ezt követően 45 napig még biztosítottnak számít, magyarázta Barlay Krisztina.

A hallgatói jogviszony után járó biztosítás december 16-án jár le, tehát eddig kell az adóhivatalnál bejelentést tenni és regisztrálni. Ezután január elsejétől kell a havi 6390 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot befizetni. Az adóhatóság főreferense kiemelte; aki nem fizet, azt megbírságolhatják.

Megállapítják azt az összeget, amelyet be kellett volna fizetni, a bírság pedig ennek még plusz 50 százaléka is lehet, a bejelentés elmulasztása miatt mulasztási bírságot, az elmaradás miatt pedig késedelmi pótlékot is meg kell fizetni.

Egészségügyi ellátást is csak az kap, akinek érvényes a biztosítása. A kötelezettség azokra is vonatkozik, akik levelező tagozaton folytatják tanulmányaikat. A bejelentkezéshez szükséges adatlapot az illetékes adóhatóságnál kell beszerezni, a kitöltött nyomtatványt személyesen vagy postán kell beadni.

hirdetés

Könyveink