hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Járványhelyzet

Egy hét alatt másfélszeresére növekedett az influenzaszerű megbetegedések és az emiatt kórházba utaltak száma. Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében már helyi járványok is kialakultak.

A kórházi influenza jelentőszolgálat adatai szerint a második naptári héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 69 fő kórházi ápolása vált szükségessé. Több mint másfélszeresére emelkedett a kórházi felvételek száma az előző héthez viszonyítva.

Huszonhárom új beteg részesült intenzív ellátásban és 19 főnél vált szükségessé gépi lélegeztetés. Két kivétellel valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg felnőtt volt.

Az Országos Epidemiológiai Központ közleménye szerint az év második hetében az országban mintegy 18 400 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, amely másfélszerese az előző hetinek.

Több a beteg, már helyi járványok is kialakultak

Somogy és Tolna megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az első héthez képest. A megbetegedések gyakorisága Pest megyében (500 beteg/100.000 lakos) volt a legmagasabb.

A betegek 22,2 százaléka gyermek, 42,7 százaléka a 15-34 éves korosztályból kerül ki, 26,8 százalék középkorú és 8,3 százalék 60 éven felüli. A korspecifikus morbiditás a 15-24 és a 10-14 évesek között volt a legmagasabb (334,3 illetve 310,8 százalék), több mint másfélszerese a lakosságra jellemző átlagnak (184,0 százalék).

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) öt, "közösséget érintő légúti járványról" érkezett jelentés, a fővárosból, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyéből. A járványok közül négy általános iskolában, egy javító-nevelő intézetben fordult elő. A mintavételek eredménye alapján január 18-ig három járványban igazolták az influenza A(H1N1)2009 vírus szerepét.

Győrben influenzajárvány van

Túllépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedésben szenvedők száma Győr-Moson-Sopron megyében - közölte Széles Klára, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének osztályvezetője.

Az utóbbi héten 100 ezer lakos közül 215-en fordultak orvoshoz influenzára jellemző panaszokkal, míg egy héttel korábban ez a szám kevesebb volt 200-nál. Két esetben már kimutatták aH1N1 influenzavírust. Az egyik érintettet kórházban ápolják - mondta a szakember.

Részleges látogatási tilalom a debreceni Kenézy Kórházban

Az influenzagyanús megbetegedések számának emelkedése miatt szerda reggel a debreceni Kenézy Kórházban részleges látogatási tilalmat rendeltek el.

Lénárt Beáta tájékoztatása szerint az ilyen jellegű megbetegedések számának növekedése, illetve a hurutos esetek halmozódása miatt szerdától nem látogatható a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás, a fül-orr-gégészeti, valamint a szülészeti és nőgyógyászati osztály.

(forrás: MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés