hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Jót tesz-e a házasság a szívnek?

Ha valaki szívét egy olyan élettársnak adja, aki mindig mellette áll, ez pompás módja annak, hogy tovább éljen – állapították meg az USA-beli Rochesteri Egyetem kutatói.

A koronária bypass műtéten átesett emberek közül azoknak, akik boldog házasságban élnek, több mint háromszor akkora az esélyük arra, hogy még 15 évvel később is életben legyenek, mint nem házas társaiknak – olvasható a Health Psychology augusztus 22-i számának egyik közleményében.

„Van valami a jó párkapcsolatban, ami segíti az embereket, hogy a sínen maradjanak” – mondja Kathleen King, a Rochesteri Egyetem emeritus professzora, a vizsgálat vezetője.

Valójában a jó házasság hatása „éppen olyan fontos a bypass műtét utáni túlélés szempontjából, mint a hagyományos rizikófaktoroké, amilyen például a dohányzás, az elhízás vagy a magas vérnyomás” – állítja Harry Reis, a Rochesteri Egyetem pszichológia professzora, a közlemény társszerzője.

 

Jót tesz-e a házasság a szívnek?

A házasság azonban másképpen fejti ki hatását a férfiakra és a nőkre. A férfiak esetében a házasság általában véve növeli a túlélési arányt, és minél kielégítőbb a házasság, annál inkább. A nőknél a kapcsolat minősége sokkal fontosabb, mint a férfiaknál. Míg a boldogtalan házasság gyakorlatilag semmilyen túlélési előnyt nem jelent, a boldog kapcsolat majdnem megnégyszerezi a túlélés esélyét.

„A nőknek elégedetteknek kell lenniük a házasságukkal ahhoz, hogy egészségügyi haszon származzon belőle. De ha adott a házastársi boldogság, ez a nőknek még kifizetődőbb, mint a férfiaknak” – magyarázza Reis professzor. Egyes vizsgálatok szerint a házasságnak nincs – egészségügyi értelemben – jótékony hatásuk a nőkre. Ez a kutatás azonban árnyaltabb képet mutat: ha a házastársi boldogságot is figyelembe veszik, kiderül, hogy házassága válogatja…

A kutatásba 225 olyan személyt vontak be, akik 1987 és 1990 között bypass műtéten estek át. A házas résztvevőket egy évvel az operáció után megkérték, hogy jellemezzék, mennyire elégedettek házasságukkal. Kiszűrték a hatását számos olyan tényezőnek, amelyek ismerten befolyásolják a túlélést a kardiovaszkuláris betegségekben (életkor, nem, képzettség, depresszió, dohányzás stb.).

Tizenöt évvel a műtét után a boldog házasságban élő nők 83 százaléka élt még, míg a boldogtalan házasságok esetén csak 28 százalékuk – hasonló, 27 százalékos volt a túlélő nők aránya a nem férjezettek körében is. A jó házasságok esetén a férfiaknál is 83 százalékos volt az életben maradtak aránya, de nem jártak a rosszul a kevéssé kielégítő házasságban élő férfiak sem: az ő körükben 60 százalékos volt a túlélési ráta, míg a nőtlen férfiaknál csak 36 százalékos.

„Más vizsgálatok már kimutatták, hogy a párkapcsolati problémákra a nők élettanilag érzékenyebbek, mint a férfiak, ezért a boldogtalan házasság súlyosabban károsíthatja egészségüket” – mondja Reis professzor.

A párjukat támogató élettársak valószínűleg azzal is segítenek, hogy férjüket/feleségüket egészségesebb életmódra ösztönzik, például több fizikai aktivitásra és a dohányzás abbahagyására. S emellett a jó házasságban élők motiváltabbak, hogy törődjenek magukkal – ezzel is meg akarják hosszabbítani azt a kellemes állapotot, amiben élnek.

A közlemény korábbi vizsgálatokat idéz, amelyekben kimutatták, hogy minél kisebb az ellenségesség mértéke a házasságban, annál alacsonyabb a szintje azoknak a gyulladásos tényezőknek, amelyeknek közük van a szívbetegséghez. Ez is az egyik magyarázata lehet annak, hogy miért volt ilyen jó hatásuk a boldog házasságoknak.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink