hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Kalocsai kórház: csuknak, nyitnak, csomagoznak

Aláírást gyűjtenek a Szent Kereszt Kórház gyermekosztályának megmaradásáért Kalocsán, mivel elterjedt, hogy a helyi gyermekellátás is áldozatául eshet a mostani átalakításnak – írja a hvg.hu.

2009-ben egyszer már bezárták a kalocsai gyermekosztályt, akkor arra hivatkozva, hogy nincs gyermekorvosa az intézménynek – emlékeztet a lap. – 2012-ben aztán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, az egész intézmény aktív kórházként való továbbműködésének a feltétele a gyermekosztály újranyitása. „A kalocsai kórház azért maradt meg – mondta az ünnepi megnyitón két évvel ezelőtt Semjén – mert Kalocsa népe így akarta.” A kórház a Kecskeméti Megyei Kórház tagintézményeként működött tovább, ahová viszont vitte magával az adósságát is. Mivel Kalocsán még ekkor sem volt gyermekorvos, az ügyelet is nehezen volt biztosítható, ezért eleinte a 90 kilométerre levő Kecskemétről jártak át szakemberek. „De legalább működött az intézmény, igaz, pluszköltséget jelentett az újraindítás” – fogalmazott Svébis Mihály a kecskeméti főigazgató a hvg.hu-nak.

Idővel gyermekorvosokat is sikerült alkalmazniuk, most mégis a bezárás veszélye fenyegeti a Kalocsai Szent Kereszt Kórház gyermekosztályát. Ezt a főigazgató sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta. Annyit árult el, hogy a hétvégéig három csomagot kell elkészíteniük az államtitkárságnak: az egyikben arra vonatkozóan kell intézkedéseket megfogalmazni, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben milyen adósságcsökkentő intézkedéseket tartanak megvalósíthatónak. A másodikban arra, hogy milyen jogszabályi változások mellett lehetne az adósságot még tovább csökkenteni. A harmadikban pedig azt kellene megfogalmazniuk, milyen módon lehetne az adósságot megszüntetni 2015 végéig. Azt, hogy melyik intézkedési csomagot kell végrehajtani, a márciusi kormányülésen fogják eldönteni. A főigazgató azt nem árulta el, hogy valamelyik csomagban szerepel-e a kalocsai gyermekosztály bezárása – olvasható a hvg.hu cikkében.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink