hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Kártalanítást kér kórházáért Veresegyház

Több mint félmilliárd forintos kártalanítást kér Veresegyház önkormányzata azért, mert tiltakozása ellenére május elsején állami kézbe került a korábban városi tulajdonú Misszió Egészségügyi Központ – közölte Garai Tamás, a Pest megyei település jegyzője.

Az Országgyűlés április 23-án szavazta meg a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést. A döntés értelmében az állam május 1-jével 70 egészségügyi intézményt vett át az azokhoz kapcsolódó vagyonnal az önkormányzatoktól. 54 kórháznak fenntartója és tulajdonosa is az állam lett, további 7 intézmény már január óta állami tulajdonban van, másik 9 kórház esetében pedig az átvett feladat ellátásához szükséges, bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon került májustól az államhoz.

Garai Tamás elmondta, hogy noha minden lehetséges fórumon kifogást emeltek modern, nyereségesen működő egészségügyi intézményük átadása ellen, a nemrég életbe lépett törvény értelmében május elsejétől állami tulajdonúvá vált a "Misszió".

A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy 524 millió forintnyi kártalanítást kér az államtól; ez az összeg az intézmény értékének a felét teszi ki – közölte a jegyző. Tájékoztatása szerint a kórházat 10–12 éve önerőből, mindenféle állami támogatás nélkül építették, mi több, az alulfinanszírozás miatt a város – tagi hitellel – a működtetésbe is besegített.

Garai Tamás megjegyezte: noha a törvény szerint csak az öt éven belül épült egészségügyi intézmények esetében jár az érintett önkormányzatoknak kártalanítás, Veresegyház a Misszió Egészségügyi Központ létrehozásának és működtetésének körülményeire tekintettel egyedi elbírálásra számít. Nem akarnak nyerészkedni, ezért csupán annyi pénzt kérnek, amennyibe az önkormányzatnak ténylegesen került a kórház, ez körülbelül a mai érték fele. Kérésüket Harrach Péternek, a KDNP frakcióvezetőjének, a térség országgyűlési képviselőjének, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak és Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének is megküldték, de válasz még nem érkezett – közölte Garai Tamás.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink