hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Kényszer-katéterezéssel vádolnak vidéki rendőröket

Független Rendészeti Panasztestület szerint jogsértő módon, kényszer-katéterezésnek vetettek alá a rendőrök egy férfit még márciusban - írja a Hírszerző.

Egy férfi korábban azért fordult a panasztestülethez, mert március elején egyik hajnalban előállították a rendőrök egy vidéki város kapitányságára bűncselekmény gyanújával. Mivel felmerült az ittas vezetés is vele kapcsolatban, négy rendőr vizelet- és vérvételre a város orvosi ügyeletére vitte. A férfi azonban nem tudott vizeletet adni, ezért időt kért. A rendőrök ugyanakkor katéteres beavatkozásról beszéltek és bár az érintett megpróbált ellenállni, lefogták. Az orvos katéter segítségével vett vizeletet, majd a férfi ingének ujját felvágva vért is.

A panasztestület kiemeli, hogy nincs a kényszer-katéterezést lehetővé tevő törvényi szabályozás, ezért az jogellenes volt. Ilyen esetekben egyébként - az országos rendőrfőkapitány utasítása alapján - kétszer kell vért venni 30-45 perces eltéréssel. A Független Rendészeti Panasztestület szerint tehát az eljárás jogsértő volt és súlyosan csorbította a panaszos tisztességes eljáráshoz, emberi méltósághoz, egészséghez és testi épséghez való jogát.

A panaszügyben hozott súlyos alapjog-sérelmeket megállapító állásfoglalását a Panasztestület megküldte Hatala József országos rendőrfőkapitánynak.

(forrás: Hírszerző)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés