hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Kétmilliárd a tét: stresszelhet a kormány is

Sokba kerülhet a mentőszolgálatnak, hogy nem ismerte el: pótlékra jogosítja a mentőautókon szolgáló dolgozókat a munkájuk során elszenvedett stressz. A pécsi munkaügyi bíróság úgy döntött: havi húszezer forintos kockázati pótlék jár a mentőknek. Ha ezt az összeget valamennyi érintettnek ki kell fizetni, több mint kétmilliárd forintjába kerülhet az államnak évente.

Miközben a mentés benne van a tíz legnagyobb megterheléssel járó munkakörben, hazai jogszabály mégsem ismeri el pótlékkal kompenzálandó egészségkárosítást okozó terhelésnek – írja a Népszabadság.  Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) érdekvédői három évvel ezelőtt a bírósághoz fordultak a mentők veszélyeztetettségének elismeréséért. Ha nyernek, havi húszezer forinttal egészülhet ki az átlagosan bruttó 150 ezer forintos bér.

Eddig két elsőfokú ítélet született: az első tavaly január végén a gyulai munkaügyi bíróságon, ahol elvesztették a pert. A másik ítélet, a pécsi viszont február elején kimondta: a mentősöket érő stressz egészségkárosító mértéke akkora, hogy jár a pótlék. A nem jogerős döntés szerint ezt az összeget 2009-től visszamenőleg kamatostul ki kellene fizetni, de csak azoknak, akik ez ügyben kértek a bíróságtól jogorvoslatot. 

A fővárosi munkaügyi bíróság mellett további 18 megyei bíróságon zajlanak az Országos Mentőszolgálat ellen a pótlékért indított perek. Ám a kockázati pótlékkal érintett mintegy 6500 mentősből csak körülbelül ötszázan perelnek. Ennél lényegesen többen indultak – írja a lap,  de az évek alatt sokan lemorzsolódtak, a munkáltató rendre nyomást gyakorolt, aki ezt nem bírta, visszalépett. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége még megvár néhány pozitív ítéletet, és aztán a Kúriához fordul jogegységi döntésért. Talán így könnyebb lesz meggyőzni a kormányzatot arról, hogy ezt a pótlékot oda kell adni a mentésirányban dolgozóknak és a „kocsizó” mentőknek –véli dr. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

 

 

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink