hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Ki fizeti vissza az önkormányzatok pénzét?

A kórházak államosítása előtt meg kell állapodni arról, hogy ki állja a 45 milliárd forintot már meghaladó adósságuk cechjét. Egyben azt is el kell dönteni, hogy ki fizeti vissza az önkormányzatoknak a gyógyítás fejlesztésére fordított milliárdokat – írja a Világgazdaság.

Támogatja a kórházak állami kézbe adását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, mert csak egységes irányítással lehet takarékosabb az egészségügy gazdálkodása – mondta a Világgazdaságnak Gémesi György elnök. Pénzforrások híján egyébként sem képesek fenntartani a 30-40 ezres lélekszámú városok, de a megyék sem a gyógyító intézményeiket.

Ám a tulajdonváltás előtt meg kell állapodni arról, hogyan kapják vissza az önkormányzatok a kórházakba invesztált pénzüket, a pályázatokhoz nyújtott önrészt, a hitelekből végrehajtott beruházásokat, amelyeket jelenleg is törlesztenek – tette hozzá az elnök.

Meg kell egyezni az intézmények felhalmozott adósságának sorsáról is – toldotta meg a gondolatsort a Magyar Kórházszövetség elnöke. Mára ugyanis egyhavi működésnek megfelelő összeggel tartoznak a beszállítóknak, amelyet a tulajdonváltástól függetlenül valakinek ki kell fizetni – jelentette ki Rácz Jenő. Nagy a baj, hiszen a háttéripar mára „nem biztosan megtérülő adósságnak” minősítette a kórházi kinnlevőségeiket, ami eddig még nem fordult elő.

(forrás: Világgazdaság Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés