hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Kihirdették az akadémiai posztdoktori kutatói pályázat eredményeit

Nyolcvanhárom fiatal tudós kapcsolódhat be két éven át a legeredményesebb hazai tudományos műhelyek munkájába az akadémia Posztdoktori Kutatói Programja keretében.

Az idén 400 millió forint keretösszeggel meghirdetett programra benyújtott pályázatok kétharmadát ítélte a zsűri támogatásra érdemesnek - tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az MTI-t. A 24 havi, határozott idejű posztdoktori támogatást 35 évesnél fiatalabb, PhD- vagy DLA-fokozattal rendelkező magyarországi és külföldi kutatók nyerhetik el. A posztdoktori ösztöndíj bruttó összege havi 300 ezer forint.

A 2014. évi pályázatra összesen 119 érvényes pályázat érkezett. Az MTA elnöke által felkért 31 tudósból álló zsűri végül 84 posztdoktorjelöltnek ítélte meg a támogatást, közülük 40-en a matematikai és természettudományok, 25-en az élettudományok, 19-en pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok területén végeznek kutatásokat.

A posztdoktorok egyebek mellett elemzik a felszín alatti jeget a Marson, hogy rekonstruálják a vörös bolygó egykori éghajlatát, vizsgálják az antimikrobiális szerekkel szemben kialakuló rezisztenciát, vagy geokémiai módszerekkel kutatják a Csomád-Bálványos vulkáni terület ásványvizeit, illetve vizsgálják a beszédészlelés fejlődését megalapozó csecsemőkori agyi funkciókat. A nyertes kutatók és témák teljes listája elérhető az akadémia honlapján.

(forrás: MTI, MTA)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink