hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Kína donorokat toboroz

Kínában elindították a hivatalos szervfelajánlást szolgáló első állami internetes oldalt - számolt be a helyi média az országos egészségügyfelügyelet bejelentéséről.

Az állampolgárok a savelife.org.cn weblapon regisztrálhatnak, adataikat bizalmasan kezelik, azokhoz csak a felhatalmazott szervezetek és koordinátorok férhetnek hozzá. A donorok később megváltoztathatják felajánlásukat, illetve vissza is vonhatják azt.

A világon Kínában van a második legnagyobb igény szervátültetésekre, évente körülbelül 300 ezer kínai érintett, de a donorok számának korlátozottsága miatt mindössze körülbelül 10 ezer műtétet tudnak végrehajtani. Évtizedeken át donornak használták a kivégzett rabokat, de tavaly döntés született arról, hogy véget vetnek az egyébként korábban tagadott gyakorlatnak, s az engedéllyel transzplantációt végző 165 kínai kórház folyamatosan átáll a kizárólag önkéntesektől származó szervek átültetésére.

A világ legnépesebb országa átfogó önkéntes donorhálózat kialakításán dolgozik. A felajánlások népszerűsítése azonban eddig nem mutatkozott túlságosan eredményesnek, aminek nagyrészt oka, hogy a kínai hagyományok szerint akár eltemetik a halottat, akár hamvasztják, a testnek sértetlennek kell lennie. Az élő emberekből történő szervkivételt és annak átadását a törvény nem engedi, kivéve, ha az alanyok házastársak vagy vérségi rokonságban állnak egymással.

A büntető törvénykönyv 2011. évi módosításakor a szervkereskedelem bekerült a bűncselekmények közé. Azok, akik erőszakkal távolítanak el szerveket, vagy fiatalkorúakat kényszerítenek bármely szervükről történő lemondásra, emberöléssel vádolhatók. Akiket tiltott szervkereskedelemben találnak bűnösnek, öt évig terjedő börtönre ítélhetők, de súlyos esetben a büntetési tétel ennél magasabb is lehet.

Ennek ellenére, a piac nyomása következtében rendszeresen meg-megjelennek hírek szervezett szervkereskedelemről és az átültetésekre kialakított - orvosokkal és egészségügyi személyzettel működtetett - zugklinikákról, amelyek rendkívül borsos áron dolgoznak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink