hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Kincses: annak a rendszernek egy vesztese lett volna

Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár ma már tud jobbat a 2007-ben bevezetett vizitdíjnál és kórházi napidíjnál – írja a vele készült hosszabb interjú bevezetőjében a Privátbankár.

Kincses szerint az államosítás eszköznek jó, reformnak kevés, ki kell végre mondani: nem igaz, hogy az állami egészségügyben mindenkinek minden jár. A Privátbankárnak adott interjúban arról is beszél, hogy szerinte mitől rövidülhetnek a várólisták, szűnhet meg a hálapénz és emelkedhetnek a bérek.

A kérdésre, hogy „mindent ugyanúgy csinálna-e, mint 2007-ben, ha tehetné?” így válaszolt:

- A 2007-es reform bukása alapvetően nagypolitikai játszmák miatt történt. A "szociális népszavazás" célja nem a 300 forint eltörlése volt, hanem a „Gyurcsány takarodj” társadalmi legitimálása, kifejezése. Ha külföldi szakértő lennék, a 2007-es reformtervet ma is egy adekvát, megvalósítható elképzelésnek tartanám. Annak a rendszernek egy vesztese lett volna, az orvos arisztokrácia. Azt gondoltuk, hogy ezen a betegek és az igát húzó orvosok is nyernek. De ma már tudom, hogy egy reformnak csak előfeltétele a megfelelő szakmai program, csak akkor lesz belőle valami, ha megfelelő politikai és társadalmi támogatottsága is van. A 2007-es reform túlszaladt ezen a támogatottságon, ellentétben a mostani egészségpolitikával, amelyik nem használja ki kellően a politikai, társadalmi támogatottság által adott teret – olvasható a privatbankar.hu-n.

(forrás: Privátbankár)

cimkék

hirdetés

Könyveink