hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Kiskormányt kapott a tudomány

Nemzeti Tudománypolitikai és Innovációs Testület létrehozásáról döntött a kormány, a testület elnöke a miniszterelnök, társelnöke a Magyar Tudományos Akadémia elnöke lesz.

A testület a magyarországi tudományos kutatás, a kutatás-fejlesztés és az innováció stratégiai jelentőségű kérdéseiről, jelentős programjairól, mindezek hosszú távon fenntartható finanszírozásáról, valamint a tudományos kutatást végző intézmények eredményességének értékelési rendjéről és stratégiájáról, az értékelés eredményeiről foglal állást. Ezen kívül véleményezi a területével kapcsolatos kormányelőterjesztések tervezetét, a kabinet tudománypolitikai stratégiájának megvalósulását. Szakmai egyeztetésekkel előkészíti a kormány tudománypolitikai döntéseit, közreműködik a területével kapcsolatos kormányzati egyeztetésben – írja az MTI.

A miniszterelnökön  és az MTA elnökén kívül a testület tagja a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a kabinet kutatás-fejlesztésért és innovációért, a kormányzati tevékenység összehangolásáért, a tudománypolitika koordinációjáért, a nem az európai uniós fejlesztési források felhasználásához kapcsolódó fejlesztéspolitikáért, az oktatásért, valamint kormányzati tudománypolitikáért felelős tagja.

Meghívottként részt vehet az üléseken annak a minisztériumnak a képviselője, amelynek hatáskörét érinti a tárgyalt dokumentum.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink