hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Klíma-kockázatok

A klímaberendezések okos használatára int az ÁNTSZ, a javasolt menedékhelyek jó részét viszont éppen a hőhullám csúcsára csukják be.

A klímaberendések kockázatairól és használatuk helyes módjáról tett közzé honlapján információs anyagot a tisztiorvosi szolgálat.

Egy nappal korábban a hőségriadó elrendelésekor itt hívták fel a figyelmet arra is, hogy „aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben”. Ajánlották is a bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját, amit a katasztrófavédelmisek állítottak össze, csakhogy azon számos olyan üzlet van, ami az új kereskedési tilalom miatt éppen a vasárnapi hőségcsúcs idején lesz zárva.

A Népszabadság meg is kérdezte Zombor Gábort, kezdeményezi-e a hőségmenedékhelyek megnyitását, a tilalom felfüggesztését a kritikus időszakra? Az államtitkár tájékoztatása szerint azonban a tisztifőorvos nem kezdeményezett nála ilyen fellépést.

Pedig a lépés nem lenne példa nélküli, egy máik tilalmat, a hétvégi kamionstopot is felfüggesztik. Miként  az MTI idézte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményét már csütörtökön a nehézteher-gépkocsikról: „a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból ezen a hétvégén korlátozás nélkül közlekedhetnek”.

hirdetés

Könyveink