hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Kórházi hulladék: régiónként indítják a közbeszerzést

Központosított közbeszerzéssel faragnának a kórházak és rendelők veszélyes, illetve fertőző hulladékai megsemmisítésének tetemes költségeiből – írja a Világgazdaság.

Nagyjából 12 ezer tonna hulladék, ebből 9-10 ezer tonna fertőző (szennyezett eszközök, vér- és vérkészítmények, szövetek és szervek) és veszélyes (vegyszer, gyógyszer) szemét keletkezik évente a magyar kórházakban, rendelőkben – írja a lap. A kórházak a hulladékot szelektíven gyűjtik, majd egy erre szakosodott céggel elszállíttatják és megsemmisíttetik. Ez az intézmény nagyságától függően 15-50, a több mint száz intézménnyel számolva átlagosan 25-30 millió forintjukba kerül, ami az összes kórházra vetítve évi 2,5-3 milliárd forint összkiadást jelent a magyar egészségügy számára.

Nem véletlen, hogy az elvileg jelentős megtakarítással kecsegtető központosított közbeszerzéseket idővel a hulladékkezelésre is ki szeretnék terjeszteni. Mivel azonban az országban működő 6-8, egészségügyi hulladékkezeléssel foglalkozó társaságból mindössze kettő képes az ország bármely pontjáról megoldani a hulladék-elszállítást, először csak egy-egy régiót érintően írják majd ki a központosított közbeszerzéstolvasható a vg.hu-n.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink