hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Kórházi szarkák

Sokba kerül a biztonság

Aki ritkán kerül kórházba, nem is gondolja, hogy értékei ugyanolyan veszélyben vannak, akár egy zsúfolt villamoson vagy üzletben. A kórházvezetők többnyire sajnálják a biztonságra a pénzt, a rendőrség szerint viszont az egészségügyi intézményeknek sokkal körültekintőbbnek kellene lenniük.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának Vagyonvédelmi Tanácsadó Szolgálata témavizsgálat keretében mérte fel a kórházakban elkövetett lopásokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elkövetői és a sértetti kör is igen széles spektrumot ölel fel. Kiderült, hogy a sok lelkiismeretes kórházi dolgozó mellett néhányan mások értéktárgyainak eltulajdonításával egészítik ki havi keresetüket. Az értékek leggyakrabban betegszállítás vagy a vizsgálatra előkészítés közben tűnnek el. Az elkövetők kihasználják a beteg kábult, magatehetetlen állapotát, ilyenkor húzzák le gyűrűjét, veszik le nyakláncát – tudtuk meg a BRFK bűnmegelőzési osztályán.

Sajnos a betegek is elemelik egymás tulajdonát. Ezt könnyen megtehetik, hiszen az éjjeliszekrények 80 százaléka nem zárható. Vannak olyan elkövetők, akik betegek hozzátartozóinak mondják magukat, s kihasználva a kórházak nyitottságát, a látogatási idő korlátlanságát, szabadon garázdálkodnak az intézményekben. Ők jellemzően mobiltelefonra, készpénzre, ékszerre utaznak. Munkájukat segíti az a rendőri szempontból teljesen ésszerűtlennek tartott, ám a kórházakban bevett szokás, hogy az orvosok és a nővérek benne hagyják a kulcsot az ajtókban. Az igazán profi tolvaj a magatehetetlen, idős beteg rokonának adja ki magát, azután még a lakáskulcsát is elveszi tőle, és kifosztja a beteg otthonát. De előfordul, hogy nagy értékű gyógyszerek vagy számítástechnikai eszközök tűnnek el az egészségügyi intézményekből.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Vajta Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés