hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Köszönjük, egerek!

Körülbelül 100 évvel ezelőtt William C. Hooker az Egyesült Államokban 52 8671-es szám alatt különös találmányt jegyeztetett be a szabadalmi hivatalban. A megalkotott szerkezetet napjainkban Magyarországon is megtaláljuk nagyon sok háztartásban vagy élelmiszeráruházban. A miniatur kivégzőeszközbe helyezett sajt- vagy szalámidarabka segítségével elpusztíthatjuk a mus musculus-nak nevezett kicsiny állatot.
Vajon valóban kártékony az egér? Segít a válaszolásban, ha tudjuk, hogy nemrég feltérképezték teljes génállományukat, és kiderült, hogy az 80 százalékban azonos az emberével. Ezért van, hogy 1902 óta kísérleteznek rajtuk a különböző gyógyszerek, és – sajnos szükségtelenül – némely kozmetikai, szépészeti termék előállításánál is. Minket, embereket helyettesítenek ők a laboratóriumokban. Alkalmassá teszi őket erre gyors életciklusuk és rendkívüli szaporaságuk, ami néhány millió éve túlélésük záloga is. Csupán az Egyesült Államokban évente 25 millió egeret tenyésztenek az erre szakosodott cégek és adnak el laborkísérletek céljára. Ez a láthatatlan, karakter nélküli élőlénytömeg dolgozik értünk, emberekért, és adja életét, hogy megvédhessük magunkat a veszélyes betegségektől. Ezt tudva, talán másként tekintünk kicsiny, szenvedő barátainkra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
VARGA MIKLÓS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés