hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Közalkalmazottak nyugdíjfosztása: Itt a perek ideje

Az egészségügyben is sokakat sújtó „nyugdíj vagy fizetés” szabály minapi strasbourgi bukását követtő helyzetről, a sérelmezők lehetőségeiről ír a Népszabadság.

Több ezer embert érinthet a strasbourgi emberi jogi bíróság keddi ítélete, amelyben egy konkrét magyar ügyben kimondták: sérti a megkülönböztetés tilalmát az a 2013-tól hatályos szabályozás, amely szerint a közszférában munkát vállaló nyugdíjasok nyugellátását meg kell vonni – emlékeztet a lap.

Grád András ügyvéd, a panaszos jogi képviselője a Népszabadság kérdésére  azt mondta: az ügyet kétségkívül próbapernek szánták, hiszen ismeretei szerint legalább ötezer nyugdíjas lehetett hasonló helyzetben. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy közülük hányan mehetnek még el Strasbourgba.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy panaszt benyújtani a sérelem bekövetkezésétől számított hat – de jövő januártól már csak négy – hónapon belül lehet. Másfelől értelmezés kérdése, hogy egy folyamatosan fennálló jogsértő állapot esetén mi a helyzet – tette hozzá. Ami viszont bizonyos: az ügyvéd tájékoztatása szerint máris jelentkeztek újabb emberek, akiket a mostani verdikt szerint egyezménysértő módon fosztottak meg a nyugdíjuktól.

Arra különben van precedens, hogy amikor a gyermekkel való kapcsolattartást a másik fél akadályozza, a beadványt a jogellenes helyzet fennállása alatt – tartson az bármilyen hosszú ideig – befogadják. Grád András elképzelhetően tartja, hogy ez a nyugdíjügyben is igaz lehet, de van egy biztosnak tűnő kiskapu: ha valaki közalkalmazottként kéri a nyugdíja folyósítását, s azt megtagadják, a hat, illetve jövőre négy hónapos határidő újból indul – olvasható a nol.hu-n.

 

(forrás: nol.hu)
hirdetés

Könyveink