hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Közelebb jutottak a heveny hasnyálmirigy-gyulladás megértéséhez

Az MTA Lendület pályázata nyerteseként keresi Hegyi Péter professzor a súlyos hasnyálmirigy-gyulladás legyőzésének lehetőségeit – írja a Délmagyarország Online.

Specifikus terápiája nincs a heveny hasnyálmirigy-gyulladásnak. A betegség enyhébb formájának 1, míg súlyosabb változatának 30-35 százalékos a halálozási aránya.  A heveny hasnyálmirigy-gyulladás hasonlít annyiban a stroke-hoz vagy az infarktushoz, hogy a betegség nagyon kezdeti szakaszában a sejt elhal. Ezért döntő jelentőségű, hogy gyors beavatkozással megnöveljék az energiabevitelt a sejten belülre – emlékeztet a lap.

– Meggyőződésem szerint a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának első 6-12-24 órájában kell beavatkozni, nem a betegséget követő gyógyszerezés a hatékony megoldás. Úgy is mondhatnám, hogy „a lángoló toronyépületben mi nem egy vízsugárral próbáljuk csökkenteni a tűz pusztító erejét", hanem a betegség kezdeti szakaszában „el szeretnénk zárni azt a gázcsapot, amivel megakadályozhatjuk a tűz terjedését" – érzékeltette a probléma megközelítésének jellemzőjét Hegyi Péter. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar I. számú Belgyógyászati Klinikán dolgozó kutatóorvos professzor az MTA Lendület pályázat nyerteseként erősíthette meg munkacsoportját.

– Hét éve kezdett projektünk vége felé járva kimutattuk, hogy az alkoholos hasnyálmirigy-gyulladás kezdeti szakasza a cisztás fibrózisra, erre az úgynevezett veleszületett anyagcsere-betegségre jellemző kloridcsatorna gátlásán keresztül indul el. Ezen felfedezés részleteinek publikálása idén, a Lendület-program első évének a végére várható – olvasható a delmagyar.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink