hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Kurkumával és D-vitaminnal az Alzheimer-kór ellen

Azonosították a mechanizmusokat, amelyek révén a D-vitamin és a kurkuma segít megelőzni az Alzheimer-kórt, és stimulálja a veleszületett immunrendszert, hogy az eltávolítsa a béta-amiloid proteineket.

A Journal of Alzheimer's Disease legutóbbi számában Milan Fiala, a Kaliforniai Egyetem kutatója bemutatta azokat a kutatásait, amelyek feltárják, hogy a D-vitamin aktív alakja mely kulcsgéneket és milyen celluláris jelátviteli utakat aktivál.

A kutatók korábbi munkája során már bebizonyosodott, hogy legalább két típusú Alzheimer-beteg és makrofág van: az I-es típusú makrofág a D-vitamin és a kurkumin hatására egyaránt aktiválódik, a II-es típus csak a vitaminra reagál.

Az aktuális kutatás során Fiala és munkatársai Alzheimer-kóros és egészséges kontrollszemélyek véréből makrofágsejteket izoláltak. (Ezek azok a fehérvérsejtek, amelyek a szervezet szemetét, így például a béta-amiloid proteineket hivatottak eltakarítani.) Az izolált makrofágsejteket ezt követően D-vitaminnal inkubálták.

Kiderült, hogy a D-vitamin hatására mind az I-es, mind a II-es típusú makrofág sejtekben specifikus kloridion-csatornák (CLC3) nyíltak meg, ami segítette a makrofágok amiloid-felvételét, azaz a fagocitózist. A kurkumin csak az I-es típusú makrofágok kloridion-csatornáit aktiválta.

A D-vitamin hatására fokozódott a kloridion-csatorna felépítéséért felelős gének átíródása is, valamint a II-es típusú makrofágok D-vitamin receptorgénjeinek transzkripciója.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Bioresearch Online)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink