hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

 

Kutat a Sziklakórház

Akcióba kezdett a Sziklakórház, hogy felkutassa az egykori személyzetének még élő tagjait és a betegeket. A 15 méterrel a felszín alatt, a Budai Várhegy gyomrában található intézmény történetét tavaly kezdték kutatni, mert a létesítmény 2002-ig szigorúan titkos objektum volt.


A II. világháború idejében, a Sziklakórházba látogatott Bogárdi Tamás nyugalmazott gyermekorvos. 20 évesen arcán sebesült meg, amikor felrobbant a közelében egy láda lőszer. Budapesten 1945 tavaszán csak ebben az intézményben készítettek röntgenfelvételeket, így az orvostanhallgató fiú egy napot töltött az intézményben.

A nyugalmazott gyermekorvos egyike annak a csaknem 20 embernek, aki jelentkezett a Sziklakórház felhívására. Az intézmény dolgozói az egykori személyzet még élő tagjait és a korábbi betegeket szeretnék megtalálni, a kórház történetéről szóló dokumentumok nagy része ugyanis megsemmisült.

„Mint minden más polgári védelmi illetve titkos létesítmény nem volt látogatható és az adatai sem voltak hozzáférhetőek. Nem tudtuk kutatni azt, hogy ki az, aki itt dolgozott, ki az, aki itt volt sebesült, és most próbáljuk feltárni ezeket az adatokat, megkeresni azokat, akik esetleg túlélők, vagy lehetnek információik arról, akik itt dolgoztak vagy itt voltak sebesültek.” - nyilatkozta a hírTV-nek Tatai Gábor, a Sziklakórház igazgatója.

A Várhegy gyomrában található kórházat a háború után építették át, a kommunizmus alatt pedig szigorúan titkos objektummá nyilvánították. Történetének kutatása csak 2007-ben kezdődhetett el.

HírTV/mok.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink