hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségipar

Kutatás három dimenzióban

A kristályszerkezetek vizsgálatában és az orvosi kutatásban is fontos szerepe van a háromdimenziós megjelenítéseknek. A kereskedelmi forgalmazásra kész szerkezet, a Leonar3Do háromdimenziós számítógépes munkakörnyezetet biztosíthatna a tudományos munkához, de ennek még nem minden feltétele adott.
– Intézetünkben kristályszerkezeteket határozunk meg, ezeket molekulák három-dimenziós periodikus rácsba rendezett együtteseként képzelhetjük el. Háromdimenziós megjelenítésük nem csak esztétikai élményt jelent – mondta az mta.hu-nak Czugler Mátyás, az MTA Kémiai Kutatóközpont Szerkezeti Kémiai Intézete Röntgendiffrakciós Laboratóriuma vezetője. A kutatóprofesszor hangsúlyozta, a térbeli megjelenítés olyan vizuális információkat ad, amely könnyen és gyorsan értékelhető.
 
A kutatómunkában a kristályszerkezet konkrét megértése, értékelése, a kölcsönhatások felismerése, leírása kiemelt szerephez jut – emelte ki az MTA doktora, hozzátéve, hogy az Intézetben olyan egyedülálló kutatások zajlanak, amelyek miatt ipari oldalról sokan keresik meg intézményt, és kapcsolatban állnak az ország szinte összes nagy egyetemével és kutatóintézetével.

– A háromdimenziós láttatás segít abban, hogy az együttműködő partnerek figyelmét felhívjuk a szerkezetből adódó tulajdonságokra, ezek konkrét gyakorlati jelentőségére – hangsúlyozta Czugler Mátyás, példaként említve a polimorf szerkezetek leírását, ahol a kristályos fázisban megjelenő tulajdonságok értékelése fontos feladata a tudósoknak: – A gyógyszerkutatásban ennek milliárdos nagyságrendű tétje lehet – vélekedett a professzor. A kristályos fázisban megjelenő tulajdonságok háromdimenziós megjelenítésének segítségével megállapíthatók, hogy a polimorf molekulák hogyan manipulálhatók, és így választ találhatunk a szabadalmazástól a gyártásig felvetődő kérdésekre.
 
Az intézet 2007-ben szerezte be az akkor világsikerként értékelt, az ifjú Rátai Dániel által kifejlesztett Leonar3Do nevű háromdimenziós számítógépes rendszer egyik prototípusát. – Azért döntöttünk a szerkezet megvásárlása mellett, mert igen kedvező áron jutottunk hozzá és Intézetünk mindig is úgy érezte, kötelességünk támogatni a magyar fejlesztők távlati terveit. A találmányt egyben referenciakészülékként helyezték el az intézetünkben – mondta Czugler Mátyás.

A kutatóprofesszor kifejtette:az Intézet kutatói még mindig várják, hogy a fiatal fejlesztő elkészítse a számítógépes kutatóprogramokhoz alkalmazható ún. interface szoftvereket, amelyek a háromdimenziós megjelenítéshez és egyéb funkciókhoz szükségesek: – Jelenleg úgy tekintünk a szerkezetre, mint potenciális lehetőségre – tette hozzá a kutatóprofesszor. 
 
Rátai Dániel találmányával 2005-ben hat első díjat nyert a 21 éven aluli feltalálók és tudósok világversenyén Amerikában, az Intel-ISEF-en. Az itthon is rendkívül nagy sikert aratott, háromdimenziós virtuális teret alkotó eszköz egyik tesztváltozata került az MTA Kémiai Kutató Központjába – tudtuk meg Rátai Jánostól, a szerkezet fejlesztésére és gyártására létrejött 3DforAll Kft. ügyvezetőjétől.

Az ügyvezető megemlítette, hogy az MTA KOKI-val, külföldi kutatóhelyek bevonásával konzorciumi szerződést kötöttek, amelynek keretében egy olyan mikroszkóp fejlesztésében vettek részt, amely forradalmasíthatja az agykutatást. A kifejlesztett mikroszkóp képes arra, hogy egy adott pályán szkenneléssel háromdimenziós képet állítson elő. A napokban indult meg a Leonar3Do sorozatgyártása, amely lehetővé teszi a közeli jövőben a szerkezet kereskedelmi forgalmazását.
 
Forrás: MTA
 

cimkék

hirdetés

Könyveink