2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Leállították a paksi atomerőmű 1. blokkját (Frissítve: ismét 100 százalékon üzemel)

Az irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt leállították a Paksi Atomerőmű 1. blokkját csütörtök reggel. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos behatárolásán és elhárításán.

2016. 07. 14. 12. 24.

A blokk a meghibásodása miatt automatikusan, az ilyen esetekre előzetesen kidogozott terv szerint és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően állt le, közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal.

A hatóság közlése szerint, az eset a védelmi rendszerek automatikus működését nem igényelte, a blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve. A reaktor jelenlegi, a nukleáris biztonsági szabályok szerint beállított üzemállapota időkorlátozás nélkül fenntartható, a javítás elvégezhető. A blokkot a hiba feltárását és kijavítását követően az OAH hatósági felügyelete mellett fogják visszaindítani, közölték.

Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy a reaktor várhatóan már pénteken délben újra csatlakozik a hálózatra. A műszaki hiba és annak elhárítása a másik három blokk üzemelését nem befolyásolja.

 

Frissítés, 2016. 07. 15. 16.40

Megszüntették a szakemberek az irányítástechnikai berendezés meghibásodását a paksi atomerőmű 1. blokkjánál, így pénteken kora délután már ismét száz százalékos teljesítményen üzemel.

Kovács Antal kommunikációs igazgató az MTI érdeklődésére elmondta, hogy miután a hibát elhárították a szakemberek, pénteken reggel elkezdték a csütörtökön leállított 1-es blokk terhelését. A reaktor 14.20 perckor elérte a névleges 500 megawattos teljesítményszintjét. Az atomerőmű 1-es blokkját egy irányítástechnikai berendezés áramellátásának, azaz betáplálásának kimaradása miatt csütörtökön reggel állították le az ilyen esetekre előírt terveknek és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően.     

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója az MTI-t tájékoztatta arról, hogy a jogszabályi kötelezettségnek, illetve a mindennapos gyakorlatnak megfelelően a hiba feltárása és elhárítása után kivizsgálják az okait, hogy a jövőben hasznosítsák a tapasztalatokat.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink